Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive14 septembrie, Înălţarea SFINTEI CRUCI. Tradiţii pentru spor şi sănătate! Ce NU SE FACE de Ziua Crucii

121184_inaltarea_cruciiÎnălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post pentru că ne aduce aminte de Patimile şi Moartea Mântuitorului Iisus Hristos. În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci.

Primul este descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului, de către Patriarhul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335. Acest fapt minunat se datorează Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin.

Iar cel de-al doilea eveniment este aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, la anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor, la 14 septembrie 630.

De Ziua Crucii, în zonele viticole începe culesul viilor. Se mai păstrează obiceiul ca preotul parohiei să sfinţească via şi butoaiele cu vin, pentru ca şi în anul viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Doar strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi; ei sunt păstraţi ca ofrandă pentru părările cerului şi de aceea se numesc în limbaj popular „Strugurii lui Dumnezeu”. În podgorii se fac focuri şi podgorenii sărbătoresc rodul noii recolte cu bucate alese, cu muzică şi băutură.

În această zi se bat nucii. Tot acum, se adună din păduri şi ramurile de alun. Tradiţia spune că atunci când sunt recoltate în Ziua Crucii, ramurile acestea primesc puteri miraculoase şi sunt unelte valoroase pentru fântânarii care vor să depisteze izvoarele subterane.

In popor, sarbatoarea mai este cunoscuta si sub denumirea de Ziua Sarpelui, existand credinta ca in aceasta zi serpii incep sa se retraga sub pamant pentru a hiberna. Superstitia spune ca inainte de a face acest lucru serpii se aduna gramada si se incolacesc, creand din gusele lor o “piatra nestemata”, considera a fi leacul tuturor bolilor de pe pamant.

In traditia populara, serpii sunt perceputi ca entitati benefice si de aceea nu este ingaduit nimanui a-i ucide in aceasta zi ori va atrage asupra lui mania lui Dumnezeu.

Totodata, conform traditiei populare, gospodarii trebuie sa evite sa taie lemne daca doresc sa tina serpii departe de casele si gospodariile lor.

Pomii care nu mai rodesc beneficiaza de un ritual special in aceasta zi: se obisnuieste ca gospodarii sa atarne de crengile lor cruci de busuioc sfintit si curpeni sperand astfel ca pomii respectivi sa fie binecuvantati cu rod.

Conform traditiei populare, anumite plante sfintite astazi sunt inzestrate cu puteri vindecatoare. In biserica, se sfintesc frunze si flori de maghiran, cimbru, menta, busuioc, amplasate in mod simbolic in jurul crucii si puse ulterior de credinciosi la icoane. In caz de nevoie, boala sau pericol, florile se ard pentru ca fumul lor sa ajunga la Dumnezeu si astfel sa-i protejeze pe cei care se roaga.

Exista si o superstitie legata de monede. Se spune ca daca pastrezi astazi in portofel monede sfintite, alaturi de o cruciulita, vei avea parte de belsug si spor in ceea ce faci.

Busuiocul, cu precadere, este preferatul credinciosilor, existand credinta ca busuiocul sfintit in aceasta zi este eficient impotriva durerilor de orice fel, dar mai ales impotriva migrenelor.

Se spune ca astazi este ziua in care florile vorbesc unele cu altele si se plang unele altora ca le-a venit sorocul sa se usuce. Totodata, batranii considerau ca florile care infloreau dupa ziua Inaltarii Sfintei Cruci sunt flori ale mortilor.

Conform traditiei, este bine sa iti amintesti in ce zi a saptamanii a picat Ziua Inaltarii Sfintei Cruci caci de indata ce iti vei aminti vei capata putere si nu vei mai simti spaima.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive