Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive3.240 de pensionari din judeţul Giurgiu, executaţi silit!

si-saraci-si-cu-pensiile-taiate-peste-100-de-pensionari-escrocati-de-angajatii-car-133424Casa de Pensii Giurgiu a înființat popriri pe pensiile a 3.240 de pensionari, la cererea creditorilor care încearcă să recupereze banii de la datornici, prin executări silite. Aflați mai jos din ce motive s-au ales pensionarii cu diverse sume reținute din pensii.

În judeţul Giurgiu există peste 3.000 de pensionari care au fost executați silit de diverși creditori, din cauză că nu și-au achitat la termen obligațiile de plată asumate prin diverse contracte sau obligațiile legale privind plata impozitelor către stat. Cei 3.240 de bătrâni au popriri pe pensii, conform datelor prezentate de directorulul Casei Judeţene de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru.  Principalele motive pentru care au fost dispuse înființările de popriri asupra drepturilor de pensie sunt: neachitarea neachitarea împrumuturilor contractate de la instituțiile bancare și de la CAR-uri sau IFN-uri. Neachitarea taxelor și impozitelor datorate sau costurilor aferente contravalorii căldurii sau către ANAF sunt alte motive iv pentru care unii pensionari au pensiile poprite. Cel mai mare debit este de 207.422 lei.

Instituția doar instituie popririle pe pensii, pentru că este obligată de lege, însă acele popriri vin de la diverși creditori care au de recuperat bani de la pensionari. Tot la creditori ajung și banii reținuți din pensii.

Giurgiul este un judeţ cu foarte mulți pensionari, 69.000, numărul celor cu popriri pe pensii reprezentând aproximativ 4,7% din total.

Se execută o treime din pensie, dar se poate ajunge și la jumătate

 

Conform articolului 728 din Codul de procedură civilă, intitulat „Limitele urmăririi veniturilor bănești“, se poate reține o treime din pensie, dar se poate ajunge și la poprirea a jumătate din venitul unei persoane, în anumite cazuri, după cum urmează: „(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

  1. a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
  2. b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii“.

Dacă un pensionar a efectuat două sau mai multe împrumuturi, dar nu și-a achitat datoriile, atunci poate fi executat silit prin poprirea unei sume mai mari din pensie, ce depășește o treime din respectivul venit, dacă are o pensie mai mare. În cazul în care sunt mai multe popriri pentru același venit din pensie, atunci se poate ajunge până la executarea silită și poprirea a jumătate din veniturile unui debitor, indiferent de natura creanțelor.

Creditorii nu pot să execute silit pensionarii cu venituri foarte mici. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Giurgiu au precizat că pensiile minime de 520 de lei nu pot fi executate silit, astfel că instituția nu poate institui popriri pe asemenea venituri din pensii, din cauză că nu permite legislația. Potrivit aceluiași articol 728 din Codul de procedură civilă, „veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum“. La ora actuală, salariul minim brut pe economie este de 1.450 de lei, ceea ce înseamnă că unei persoane care încasează doar echivalentul a jumătate din acest salariu, adică până la 725 de lei pe lună, nu pot să îi fie poprite aceste venituri, potrivit Codului de procedură civilă, dacă acele venituri reprezintă singura sursă de existență a unei persoane. Dacă persoana are venituri de 1.000 de lei, de exemplu, atunci se poate institui poprirea doar asupra venitului ce depășește 725 de lei, adică se poate reține o treime din suma de 275 de lei.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive