Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveDe la 1 septembrie, valoarea unui punct de pensie va fi de 1.265 lei

bani-pensii-465x215Președintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, noua lege a pensiilor, actul normativ aducând o creștere treptată a punctului de pensie, începând din 1 septembrie 2019 până în 2022, când cuantumul pensiei va fi stabilit după o altă formulă de calcul.

În noua lege, valorile prevăzute pentru punctul de pensie sunt de 1.265, începând cu 1 septembrie 2019, 1.775 lei, începând cu 1 septembrie 2020, și 1.875 lei, începând cu 1 septembrie 2021.

La data intrării în vigoare a legii (2022), valoarea punctului de referință este de 75 de lei și se va indexa anual cu inflația și cu 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat.

Principalele prevederi ale legii

- Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei;

- Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

- Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

- Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani;

- Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor. Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în conformitate cu legislația în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați;

- Introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 puncte;

- Pensia de urmaș se menține și apare o nouă prestație – ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie;

- Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

De asemenea, potrivit noii legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții (sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri). Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare.

Dacă după recalcularea conform adeverințelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată inițial.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive