Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveDIN PRESA VREMII: BUSTUL LUI EMINESCU LA GIURGIU

IMG_3484Periodicul giurgiuvean“Vlaşca“, anul IX, nr.15 din 19 ianuarie 1936, a consemnat iniţiativa ridicării, la Giurgiu, a unui monument Mihai Eminescu :

Intelectualii giurgiuveni au luat iniţiativa construirii unui monument în Giurgiu, celui mai mare poet naţional şi gazetar Mihai Eminescu. Că ideia a venit acum nu este deloc întâmplătoare. Curentul naţionalist este atât de puternic  încât oraşul nostru n-ar fi răbdat  unui monument aceluia care toată viaţa a slujit contra străinilor sau înstrăinărilor. Cine nu cunoaşte pe de rost frumoasa „Doină” naţională: “ De la Nistru până la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-sa/Că nu mai poate străbate/De atâta străinătate …”

Ceea ce pentru marele Mihai Eminescu era un ideal, azi, după 60 de ani, idealul său începe să se înfăptuiască, Mihai Eminescu este este idealul nostrum naţional …

Giurgiuvenii să mulţumească d-lui profesor M.Marinescu pentru propunerea sa. Prezenţa unui monument a lui Eminescu în Giurgiu va reaminti generaţiilor de azi că M.Eminescu a alinat suferinţele tinereţii lui câtva timp, aici pe malurile Dunării albastre.

Comitetul format pentru realizarea acestui monument au rugat pe d. Savin Popescu, directorul liceului, să primească preşedenţia Comitetului , contribuind cu toţii la strângerea de fonduri.

 Facem apel la bunii români să dea câte ceva pentru acest monument, care va fi cea mai mare cinste a noastră. Toate sumele se trimit pe adresa d-lui director al liceului.”

Este, acest articol extras din presa vremii, un document de mare valoare, care atestă un moment important din viaţa oraşului Giurgiu, pe care Mihai Eminescu l-a iubit atât de mult, dovadă numeroasele sale treceri sau venirii la bunii săi prieteni. Sunt amintiţi doar doi componenţi ai Comitetului de iniţiativă pentru ridicarea unui bust la Giurgiu, distinşii profesori: Marinel Marinescu,care  a avut iniţiativa realizării monumentului, fiind, apoi, şi casierul  Comitetului,   şi Savin Popescu, care a rostuit desfăşurarea acţiunilor, până la inaugurarea bustui, pe locul ales de giurgiuveanul Tudor Vianu.

Emil Talianu

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

One Response to DIN PRESA VREMII: BUSTUL LUI EMINESCU LA GIURGIU

  • Calotă Gheorghe says:

    Dacă prof. Marinel Marinescu a avut ideea, merită mereu amintit, dacă Savin Popescu, ŞEFUL. a admis să fie preşedintele comitetului de iniţiativă, merită lăudat, dacă distinsul prof.Tudor Vianu a avut ideea amplasării bustului în Parcul Alei, a avut o idee inspirată. Dacă toate astea s-au întâmplat, Giurgiul şi-a legat pentru totdeauna numele de numele celui mai ale dintre noi! Era o floare care nu se ofileşte niciodată pusă de giurgiuveni la cincizeci de ani de la trecerea în nemurire a POETULUI! Cinste domnului Emil Talianu care, scriind aceste lucruri, are grijă ca florile puse la statuia poetului să fie totdeauna proaspete!…Marşul UNIRII a ajuns la Domneşti!

Arhive