Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveLa Mulți Ani, pompierilor din cadrul ISU Giurgiu și nu numai! Astăzi, de ziua lor, salvatorii giurgiuveni şi-au prezentat tehnica de intervenţie (FOTO)

IMG_5442Ziua Pompierilor din România este marcată anual în 13 septembrie. Cu acest prilej, în Parcul „Mihai Viteazu” a avut loc, astăzi, o prezentare a tehnicii de intervenţie.

IMG_5453

IMG_5459

Anul acesta se împlinesc 170  de ani de la Bătălia din Dealul Spirii din 1848, ultima confruntare armată a Revoluției din același an, dată de o companie de pompieri. Începând cu 1953 a fost legal oficializată ca fiind Ziua Pompierilor Români.

Cu această ocazie – 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România, pompierii giurgiuveni i-au aşteptat pe toți cei care au dorit să le fie alături, începând cu ora 10.00 în Parcul „Mihai Viteazu”.

IMG_5465

IMG_5474

Aici, cei curioşi au putut să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activitățile, rolul și principalele atribuții ale structurilor de intervenție. De asemenea, participanții  au avut ocazia să vizualizeze tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, să cunoască măsurile și modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii diverselor situații de urgență.

****

Sărbătoarea a fost oficializată în 1953.

Aceasta comemorează Bătălia din Dealul Spirii care s-a dat la București, în timpul Revoluției Române din 1848, între o subunitate de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman.

Trupele otomane au intrat în 1948 în Capitală, unde au omorât civilii şi au arestat pe unii dintre conducătorii Revoluţiei. Aceste fapte i-au indignat pe pompieri, dar şi pe alţi soldaţi din unităţile militare care nu au mai ținut cont de ordinele date de Locotenenţa domnească și s-au pus în mişcare împotriva numeroasei armate turceşti.

Roata de pompieri a Bucureştiului, devenită un sprijin al Revoluţiei, a participat activ la apărarea ei, părăsind cazarma de la Agie, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. Deşi depăşiţi numeric, românii au asaltat oastea turcă.

În luptă au pierit 47 de soldați și doi ofițeri, reprezentând mai mult de jumătate din compania de pompieri. De asemenea, au fost rănite peste 100 de persoane.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive