Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveObiceiuri și tradiții de Bobotează. Ce NU ai voie ASTĂZI… VEZI AICI

26168864_747124502154251_9012143486931323025_nBoboteaza, celebrată astăzi, 6 ianuarie, este sărbătoarea care marcheaza sfarsitul zilelor înfrigurate, dar şi al sarbatorilor de iarna. Boboteaza este incarcata de simboluri mistice, crestine si pagane, de treaditii si obiceiuri menite sa umple sufletul oamenilor cu dragoste si sa alunge spiritele rele.

Boboteaza semnifica Botezul lui Iisus Hristos in apa Iordanului de catre Sf. Ioan Botezatorul, a carei zi este celebrata imediat dupa Boboteaza, pe 7 ianuarie.

Boboteaza este legata de Sarbatoarea Sf. Ioan prin semnificatie, prin sombol, prin traditii si obiceiuri frumoase prin ineditul lor si semnificatia profunda ce a fost pastrata in ciuda vechimii acestei Sarbatori.

„Sfintirea mare a apei” reprezinta traditia prin care preotul sfinteste apa in ziua de 6 ianuarie ca toti credinciosii sa vina la Biserica sa ia aghiasma.

Aghiasma de Boboteaza este considerata apa sfintita cu cele mai mari puteri, este apa ce ramane “vie” si propaspata timp indelungat fara a se deteriora odata cu trecerea timpului. Aghiasma de Boboteaza pare sa aiba “puteri” vindecatoare atat pentru suferintele trupesti, cat si pentru cele sufletesti si spirituale.

Credinciosii care au tinut post alimentar dar si spiritual pot folosi aghiasma de Boboteaza pentru a-si purifica spiritul. Se spune ca aghiasma se bea dimineata pe nemancate si cu sufletul curat, dupa rugaciunea de trezire. Crestinul isi face cruce si bea apa sfintita care ii aduca sanatatea trupeasca si curatare spirituala.

De asemenea se spune ca este mare pacat sa arunci sau sa “strici” in mod intentionat aghiasma, dar si sa o bei dupa ce ai manacat.

Boboteaza este o Sarbatoare strans legata de destinul sentimental al omului. Se spune ca in seara ce precede Boboteaza sau chiar in ziua sarbatorii tinerii necasatoriti isi pot visa ori gasi ursitul/ursita.

Se spune ca daca te impiedici si cazi in ziua de Boboteaza, in mod sigur te vei marita in acel an (superstitie valabila pentru femei).

De asemenea in seara dinaintea sarbatorii de Boboteaza femeile nemaritate pot pune la oglinda si sub perna busuioc “furat” de la preot sau pur si simplu cules si sfintit (trebuie sa fie busuioc sfintit). Astfel barbatul pe care il vor visa in noaptea cu pricina le este sortit. In mod poate surprinzator pentru cei sceptici, sunt femei care si-au visat ursitul in noaptea de Boboteaza, urmand sa il intalneasca mai tarziu in viata. Si ca o mica paranteza, credeti in posibilitatea aflarii ursitului de Boboteaza?

O alta traditie spune ca daca nu ai busuioc, poti manca inainte de culcare o tarta de paine cu sare. Daca vei visa un barbat venind sa-ti intinda o cana cu apa pentru a-ti potoli setea, acela iti este sufletul pereche.

Baietii au voie sa curteze fetele pana in ziua de Boboteaza.

O alta traditie spune ca in seara ce precede sarbatoarea de Boboteaza poti lasa intr-o farfurie cu apa sa pluteasca doua lumanari aprinse. Una reprezinta femeia si cealalta barbatul de care este indragostita. Daca lumanarile se atrag si se ating, sansa ca cei doi sa fie impreuna si sa intemeieze o familie este foarte mare.

Si daca totusi nu visezi ursitul de Boboteaza si nici alte traditii nu te ajuta, poti purta in ziua de Boboteaza pe degetul inelar un fir rosu de lana sau o verigheta imprumutata pentru a atrage sufletul pereche in acel an.

Datina spune ca in ziua de Boboteaza, cei care au tinut post se pot bucura acum de preparate traditionale. In ziua de Boboteaza la romani se mananca piftie, grau fiert si vin rosu ca semn de respect pentru Sarbatoare.

Se obisnuieste de Boboteaza ca tinerii sa faca un foc mare in jurul caruia sa se distreze seara, sa petreaca si sa danseze. Apoi, cand focul este mic si jaratecul aprins, flacaii sar peste foc pentru a se curata de pacate si spiritele rele vor fi astfel alungate.

Sfintirea apelor

Tot de Boboteaza, dupa slujba, preotul merge impreuna cu credinciosii la apele din jur si arunca in acestea, inghetate sau nu, o cruce sfintita. Se spune ca apele raman sfintite chiar si pana la doua luni dupa Boboteaza. De asemenea credinciosii spun ca la aruncarea crucii in ape, acestea se purifica iar duhurile rele, “dracii” fug din ape pe câmpii.

Cel care gaseste primul crucea va avea intaietate in Fata lui Dumnezeu la Judecata de Apoi si de asemenea va avea un an norocos si prosper.

Ce NU ai voie de Boboteaza:

Nu ai voie sa imprumuti jaratec nici celor apropiati.

Nu ai voie sa arunci sau sa „spurci” aghiasma in mod intentionat.

Nu ai voie sa vorbesti urat, sa pomenesti duhurile rele, sa „drăcui”.

Nu ai voie sub nicio forma de Boboteaza sa speli, nici macar la masina de spalat. Se consideră ca “spurci” apele, ca atragi dracii si duhurile rele in ape, facand rau si celor din jur.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive