Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhivePAŞI ÎN ISTORIE…

Neintitulatînsemnări

*Alex, de doar trei ani, măsurând cu pasul de copil ceea ce ar mai fi de făcut

*Hai să-ntindem hora mare, mai aici şi mai colea, / Mai aproape de hotare, ca să trecem graniţa. 
Mai aproape de hotare, până-n Basarabia…, versuri dintr-un cântec al lui Nicolae Furdui Iancu. M-am întrebat de ce un asemenea cântec a apărut în glasul unui moţ? Să se fi gândit la avertismentul lui Avrămuţ- Dacă nu punem pumnul  în pieptul furtunii, pierim!

Să fi ştiut că Mihai Eminescu, la 1878, afirma testamentar că BASARABIA este pământ românesc şi că  este misiunea noastră istorică?

Nouă să nu ne fie indiferent modul în care se scrie istoria timpului pe care îl trăim!

* Poetul Grigore Vieru, vorbind de Podurile de Flori organizate în 1990 şi 1991, la iniţiativa academicianului Victor Crăciun, spunea :Era o tensiune emoțională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alții și se regăseau după ani și ani,

* Uniunea Scriitorilor din Moldova, care a inițiat Mișcarea de Eliberare Națională în anii ՚80 ai secolului trecut, salută și aderă la declarațiile de reunire semnate de consiliile locale, orășenești și raionale din mai multe localități, care sunt în consens cu Declarația de Reunificare a Republicii Moldova cu România din data de 28 octombrie 2015 a Uniunii Scriitorilor.  Chișinău, 12 martie 2018”

*Urmărind obiectivul UNIFICĂRII, acest grup de lucru s-ar concentra pe următoarele direcții:

  • Consultări cu partenerii externi, europeni și americani;
  • Inițierea și realizarea unor proiecte româno-europene între Moldova, România și UE; 
  • Sincronizarea celor două state sub aspect juridic, economic, administrativ și cultural-educativ;
  • Explicarea beneficiilor reunificării pentru etniile din Republica Moldova.

* Aflăm din relatarea profesorului academician  Victor Crăciun, şi asta la un sfert de veac de la desfăşurarea evenimentului , că, împreună cu academicianul Alexandru Bârlădeanu, au trecut conspirativ Prutul pentru  a obţine de la Mircea Snegur, preşedintele Republicii Moldova atunci,  acordul  revenirii Republicii Moldova la patria mumă, Mircea Snegur urmând a deveni guvernator.

Ceea ce s-a obţinut atunci de la Mircea Snegur nu s-a mai putut obţine , de necrezut, de la preşedintele României ! Motivul: Constituţia României nu ar fi prevăzut înalta demnitate de guvernator!!! O şansă istorică a fost ratată…

* 106 primari, viceprimari sau consilieri din localitățile din Moldova, care au semnat Declarații de Unire cu România s-au întâlnit sâmbătă, 10 martie 2018,  la Iași pentru a semna un memorandum pro-unire.  A fost constituită Liga Aleșilor Locali Unioniști și a fost votată și rezoluția prin care se solicită ca unirea Republicii Moldova cu România să devină proiect de țară.

 

*Prutule, adâncă rană, / Peste Ţara cea Ştefană, / Tu desparţi ca un duşman, Moldovean de Moldovean, / Grai de grai de la o mamă, / Şi năframă de năframă, / Unde’i plâns sub cer înalt, / Şi pe-un mal, şi pe cel’ lalt . Doina Prutului, de George Buznea, 1940

 

*Parafrază:

Reîntregirea:Un pas mic pentru istorie, un salt uriaş pentru România.

Gh.C.Br.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive