Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhivePodul Giurgiu-Ruse, la un pas de a fi închis? Cum vom traversa Dunărea?

bacul la Muca SITEPodul Giurgiu-Ruse care leagă România de Bulgaria ar putea fi închis în curând, partea bulgară exercitând presiuni în acest sens, susţine  senatorul de Giurgiu Niculae Bădălău. Acesta este dezamăgit de faptul că giurgiuvenii nu au nicio soluţie de traversare a fluviului dacă podul va fi închis circulaţiei. În opinia sa, nu există nici o zonă amenajată pentru o posibilă traversare cu Bacul, fostul perimetru deţinut de Mucă (foto) fiind distrus.

În trecut, aici exista o zonă special amenajată pentru traversarea cu Bacul. Mucă deţinea şi o platformă pentru transportul pe Dunăre, care, din nefericire, a fost vândută la fier vechi. Închiderea circulaţiei pe podul Giurgiu-Ruse este solicitată de partea bulgară deoarece structura podului se află în stare avansată de degradare, având nevoie de reparaţii capitale.

În aprilie 2013, traficul prin punctul de trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse a fost restricţionat pentru maşinile cu o masă mai mare de zece tone, după ce autorităţile din Bulgaria au descoperit probleme în structura de rezistenţă a podului. Mai precis, pe jumătatea bulgară a podului a fost descoperită o groapă cu un diametru de un metru şi o adâncime de 80 de centimetri, care ar fi putut pune în pericol siguranţa celor care trebuiau să îl traverseze.

Deocamdată, cele două ţări, România şi Bulgaria sunt legate, pe toată lungimea frontierei comune pe Dunăre – de 470 de kilometri, de un singur pod, cel de la Giurgiu-Ruse. Podul a fost construit în anul 1954 şi are 2,8 kilometri lungime, fiind amenajat atât pentru traficul de maşini, cât şi pe calea ferată, dar are şi pasarele pentru pietoni şi biciclişti. Porţiunea mediană a podului este mobilă (85 de metri) şi permite astfel vaselor mari să treacă pe Dunăre.

În 14 iunie se estimează că va fi inaugurat al doilea pod peste Dunăre, cel de la Calafat-Vidin.

Marcela Petcu 

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

9 Responses to Podul Giurgiu-Ruse, la un pas de a fi închis? Cum vom traversa Dunărea?

 • Gheorghe Calotă Gheorghe says:

  Bulgarii, ca si acolo sunt interese!, pregatesc soferii sa stie ca va mai exista o varianta de trecere a Dunarii! Daca nu cumva, actualul pod va avea soarta celui de la Gradistea! Chiar asa, ce se mai aude de ….promisiunile facute?

 • Fibo says:

  Sa nu uitam si de trecerea cu bacul care era situata intre strand si restaurantul Perla; era si acolo un punct de trecere cu bacul care datorita unor interese (vezi cazul trecerii cu bacul Muca) s-a desfiintat. Intra in revizie podul nu ai nici o alternativa! Si nu putem sa tragem la raspundere vechea administratie a orasului si pe nimeni altcineva c-asa-i in tenis!

 • leutz says:

  si uite asa se mai diminueaza inmatricularile la bulgari, o strategie numai de sefii nostri gindita, pentru plata taxelor auto…

 • toros says:

  Podul nu are nimic,dar interesele sunt foarte mari. Vor sa mai incaseze niste bani din taxa de pod si cei de la Calafat,dar de ce sa nu se utilizeze in acelasi timp doua poduri,care ar fi problema?

 • gigi says:

  ro-ro-urile lui Muca sunt la Calarasi si sunt aproape in regula pot fii folosite si terminalul Muca cu amenajarile necesare la terestru(cabine control vama si pctf)se pot reamenaja foarte repede daca se vrea asa ca……………..

 • anin says:

  Podul nu are cum sa se inchida pierde turismul bulgar grec sa fim seriosi sunt zvonuri eronate .Giurgiu unoras plin de țânțari , treceri de pietoni si polițiști. Polițiștii care se cred cei mai superiori in fata șoferilor. Necivilizați in trafic nici Bună seară nu știu sa zică atunci când te oprește .semaforu si polițiștii care stau la pândă /japca .

 • cezar jipa says:

  Prin anii 90 a mai circulat zvonul asta,ca podul e vechi,ca o pila sta nasol pe fundul dunarii,bla,bla. interese securistice,s-a facut vama muca cu binecunoscutul trafic de …puneti ce vreti. Un securist batran,harsit in rele,nu-i dau numele,acum e pensionar,sa nu ramina mai prejos,a facut vama din port. ce evaziune fiscala se facea pe la muca si port…anii au trecut,cum era si firesc,cele doua vami au disparut din peisaj. traficul de pe acest pod nu va fi inchis neam,e ruta directa spre asia mica. Tovarasii vechi,cu ochii albastrii,iesiti la pensie si trasi pe dreapta de cei cu vederi pro ue,pro nato,pro usa,se mai screm sa mai b asheasca o idee ciuce.Cine vrea sa puna botu’la idei d-astea cretze,poa’s-o faca !

 • MUCA BOGDAN says:

  Asa este vama MUCA a fost inchisa datorita unor interese ale edilului de pe atunci.MUCA a incercat sa revigoreze trecerea cu bacul dar nu a fost lasat.Nu poti lupta singur impotriva tuturor.

 • Mihai says:

  Sigur se va inchide podul de la Giurgiu deoarece bulgarii au interesul lor maxim sa creasca traficul
  pe la Vidin . Cat credeti ca dureaza sa ”scape” din greseala o barja intr-un pilon al podului ?

Arhive