Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhivePrimarul Barbu e revoltat: „Municipiul nu există, parcă nu ar fi în judeţul Giurgiu!”

Nicolae BarbuPrimarul de Giurgiu, Nicolae Barbu, alături de preşedintele PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău, a participat la negocieri cu preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Mustăţea, pe tema repartizării către  unităţile administrativ-teritoriale ca cotelor de 20% din sumele defalcate din TVA şi din impozitul pe venit. Discuțiile pe tema împărțirii banilor de la bugetul județean au fost furtunoase şi s-au desfăşurat cu uşile închise, departe de ochii presei. Negocierile l-au nemulţumit pe primarului municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, care a declarat că preşedintele CJ ar fi acceptat să dea 27% din sumă pentru primăriile conduse de PSD-işti, însă exceptând municipiul Giurgiu. Potrivit lui Nicolae Barbu, unul dintre criteriile după care s-ar fi făcut această repartizare ar fi fost rezultatele de la alegerile din 2012, iar municipiul ar fi fost scos din calcul pe motiv că primarul a fost independent la acea vreme.

Edilul de Giurgiu a spus că a solicitat 38 de miliarde de lei din cotele de 20% din sumele defalcate din TVA şi din impozitul pe venit, în baza criteriului populaţiei. Barbu a arătat că una dintre propunerile avansate de PSD a fost aceea de a introduce şi un alt criteriu, pe lângă cel al populaţiei, respectiv investiţiile şi unităţile de învăţământ de pe raza localităţilor respective.

„Am considerat că sunt criterii corecte pentru toţi însă nu a fost aşa. Negocierile nu au durat mult şi i-am zis domnului Mustăţea, ca, dacă nu sunt este de acord cu propunerea noastră, să spună un alt criteriu, dânsul avansând criteriul alegerilor din 2012. A propus să le dea un miliard de lei celor care nu-s ai noştri, 27% primarilor PSD şi restul celor de la PNL. În cazul municipiului, pentru că la acel moment, eu am fost independent, a zis că nu intră în calcul. Se vede că pentru preşedintele Mustăţea municipiul Giurgiu nu există! Or, PSD nu a venit cu o negociere politică, cum s-a spus, însă sunt atât de puţini bani încât ajungem să ne certăm pentru nimic”, a precizat Barbu.

Primarul Nicolae Barbu este hotărât să tranşeze problema bugetului la conducerea USL de la Bucureşti şi afirmă că va avea un cuvânt mare de spus în această privinţă. În cazul în care lucrurile nu se vor lămuri, Barbu aşteaptă să vadă ce se va întâmpla la votul din Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte împărţirea banilor către primării. „Prevăd că o să-şi atace singur bugetul, pentru că prefectul n-o să-l atace, aşa cum a anticipat dl. Mustăţea”, a adăugat Barbu.

Din totalul banilor primiţi de la centru de fiecare judeţ în parte, 80% reprezintă sumele repartizate de Direcţiile Judeţene de Finanţe Publice, în acest caz cel mai important criteriu constituindu-l gradul de colectare al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în parte. Restul de 20% sunt bani împărţiţi de Consiliile Judeţene în baza propriilor criterii.

Consiliul Judeţean Giurgiu are de împărţit către primării 164 de miliarde lei vechi, sume insuficiente în comparaţie cu solicitările edililor.

Marcela Petcu   

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive