Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveRomânie, de ce…

cersetorCred că era prin 2008. Eram internat în spital. Dimineaţa, una dintre asistentele medicale, nu contează secţia la care eram internat şi cu atât mai mult nu interesează numele asistentei, ci domeniul de activitate cu care mă confruntam după nu ştiu câţi ani, intră în salon călcând arogant pe nişte tocuri înalte, se opreşte în dreptul meu şi, pe un ton  , să zicem de Moş Teacă., mă întreabă:

-Tu ce injecţii ai de făcut ?

Credeam că nu cu mine vorbeşte. Sau m-am prefăcut că nu am auzit-o.După vârstă, putea să-mi fie nepoată!…

-Cu tine, mă,  vorbesc!

-…Dar unde eu lucrez se vorbeşte cu…DUMNEAVOASTRĂ, zic eu  calm şi accentuând pe cuvântul dumneavoastră, iritat oarecum de brutalitatea adresării cu…mă!

I-am spus domeniul activităţii mele strecurând o ascunsă dojană! A plecat şi, cât am mai stat în spital, nu ştiu de ce , nu a mai venit la patul meu! Poate progrmul, poate…a înţeles că…

Terminasem facultatea .Asta cu mulţi ani în urmă. Am fost invitat la comisariat să fiu luat în evidenţa judeţului. Nu contează numele judeţului..

În faţa unui ghişeu, cu o ferestruică mică dacă aveai curiozitatea să şi vezi cu cine vorbeşti,  o voce plictisită mă întreabă:

 • Tu ai fost chemat de noi sau….
 • Nu , mi s-a spus de la şcoală că trebuie să vin la dumneavoastră să fiu luat în evidenţă..
 • Şi ce lucrezi tu…?
 • Sunt profesor, repartizat  în toamna aceasta la  şcoala…
 • Şi unde aţi terminat? Ce facultate aţi..?

Mi-am adus aminte de aceste frânturi de dialog pentru că am auzit acum câteva zile că se vorbeşte de legea unitară ???!!! a salarizării. Îmi spunea un coleg , profesor şi el, că  un sergent major i-ar fi spus :

-Ştiu cu ce pensie aţi ieşit dumneavoastră! A mea este mai mare! Mi-e ruşine să vă spun cu cît e mai mare!

Am aflat din presă că vor creşte semnificativ salariile în…sănătate. Fără a fi sigur, salariul unei asistente medicale ar fi mai mare  decât salariul unui profesor debutatnt, cu studii superioare!!!

Am simţit că mi se dă un răspuns la o întrebare pe care singur mi-am pus-o: . Oare de ce , în ultimii ani a scăzut calitatea candidaţilor la învăţământul universitar  pedagogic şi de ce , de la an la an, elevii buni şi foarte buni nu mai optează pentru profesia de dascăl?

Aş fi vrut un răspuns avizat. De la careva care lucrează la legea unitară a salarizării. M-am trezit  că formulez o întrebare adresată nimănui şi tuturor:

-De ce Românie aşa? De ce ? Este EDUCAŢIA  O PRIORITATE NAŢIONALĂ sau profesorii o fac pe cerşetorii?

Poate ştie cinevă să mă lămurească.

Notă. Imagine preluată de pe net. Valabilă pentru orice regiune din ţară.Bătrânul din imagine o fi, cumva,  profesor? Sigur, nu! Probabil, da!

Gh.C.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

3 Responses to Românie, de ce…

 • gabi says:

  Un fel de Turn Babel, totul amestecat fara nici un sens, fara nici o valoare. Asta-i Romania.

 • Sami says:

  E absolut normal ca o asistenta medicala sa aibă salariul mai mare decât al unui profesor debutant.Responsabilitatea asistentei e mult mai mare decat a profesorului.Efectele negative ale incompetentei unui profesor asupra elevului pot fi reduse de un alt profesor intr-un alt an…Efectele negative ale unui malpraxis al asistentei asupra pacientului pot constitui cauza pentru care pacientul trece la cele veșnice.N-am crezut ca pentru ca o asistenta ti-a vorbit românește cu „tu”(un pronume absolut in regula), sa urăști într-atât încât să-ți para rău ca are salariul mai mare decât al unui profesor debutant…Si asistenta medicala poate avea studii superioare.La asta nu s-a gândit prea-stimabilul noastru profeso?Experienta nu contează?

 • mai says:

  Domnule profesor Gh.C. sunteti tare confuz. Pana acum, ceva timp, le-ati cam cantat in struna. Ce s-a intamplat?

Arhive