Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveSirenele au dat alarma de dezastru, dar giurgiuvenii nu ştiu ce să facă!

media_146659466174994800De miercuri, în Giurgiu avem alarmare publică! Sirenele sună la intervale regulate, intermitent, anunţând diverse calamităţi. Cetăţenii ar trebui să ştie ce semnifică sunetele după numărul de semnale sonore şi după durata acestora. Giurgiuvenii ar trebui să ştie şi ce pot face în cazul unei alarmări reale, unde să se refugieze, ce măsuri trebuie să ia. Şi în această situaţie, oamenii nu prea au habar ce paşi trebuie urmaţi, nici nu prea ştiu care sunt adăposturile în care se pot refugia.    

De marţi, în Bucureşti şi în mai multe judeţe din ţară, între care şi Giurgiul, se face o alarmare publică. La diverse intervale orare, alarmele sună intermitent, anunţând calamităţi, în genul inundaţiilor, al cutremurelor sau, mai grav, atacuri aeriene.  Astfel, sirenele vor suna alternativ, între orele 10 şi 15.

Miercuri în Giurgiu s-a auzit alarma pentru dezastre. Scopul exerciţiului constă în testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. Iniţiativa aparţine Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. În plus, exerciţiul viza şi verificarea sistemelor de alarmare pentru a fi depistate cele care nu funcţionează, dar şi verificarea modului în care răspund autorităţile locale.

Unde sunt adăposturile

Întrebat care sunt adăposturile pentru dezastre din Giurgiu, primarul Nicolae Barbu a spus că acestea au semne distinctive.

Practic, oamenii trebuie să caute marcajele protecţiei civile, mai exact triunghiul portocaliu desenat peste un pătrat albastru, amplasate pe clădirile care au la subsol adăposturi.

Evident că măsurile de siguranţă diferă pentru fiecare alarmare. Dacă la atacul aerian oamenii trebuie să fugă în adăposturi, la inundaţii, ca să se salveze, vor trebui să mergă cât mai repede în zone înalte, pe dealuri etc. La cutremur, cetăţenii nu trebuie să părăsească clădirea, dacă pentru asta vor fi nevoiţi să coboare pe scări, ci să se adăpostească sub o masă solidă sau sub grinzi.

Marcela Petcu

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

4 Responses to Sirenele au dat alarma de dezastru, dar giurgiuvenii nu ştiu ce să facă!

 • gigi says:

  poate ”practic” domul primar binevoieste sa faca publice locatiile adaposturilor. va asigur ca sub 10% din locuitorii orasului cunosc macar locatia unui adapost

 • Eleonora Ciurar says:

  Pai cum sa folosim subsolurile în caz de cutremure,alarma aeriana, dacă de ex: eu știu stau în bloc.210 unde exista acel semn triunghi portocaliu iu iar la subsol sa făcut boxe și magazii de materiale de construcții. Va rog sa luați masuri nu se poate asa ceva.

 • Andrei says:

  Eleonora Ciurar, esti rautacioasa! :))

 • mihai says:

  In scurt timp vine rasboiul. din cauza asta se verifica alarmele in toata tara.dormiti pe voi.

Arhive