Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Tichete cadou pentru salariaţi… de Paşte! Firmele care le oferă au avantaje

tichete_cadouÎncepând cu 1 ianuarie 2017, toate tichetele cadou oferite de o companie angajaţilor săi sunt scutite de impozit pentru valori până la 150 de lei. Mai mult decât atât, acestea pot fi acordate atât salariaţilor, cât şi copiilor acestora. Statul doreşte astfel să încurajeze firmele să îşi stimuleze angajaţii în mai multe momente pe parcursul unui an calendaristic.

O variantă pentru firmele care doresc să le ofere salariaţilor sărbători mai frumoase sunt tichetele cadou. Avantaje sunt de ambele părţi. Angajatorul le poate scădea la calculul impozitului pe profit, dar îşi ţine angajaţii aproape. Iar salariaţilor le creşte puterea de cumpărare, nu plătesc impozit pe venit pentru tichetele de maximum 150 de lei şi sunt scutiţi de contribuţiile sociale obligatorii.

Limită neimpozabilă de 150 de lei

Tichetele cadou acordate în baza contractului de muncă drept cadouri salariaţilor, dar şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, sau drept cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie sunt neimpozabile din perspectiva impozitului pe venit, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 de lei.

Limita de 150 de lei se aplică separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevăzute, pentru fiecare angajat şi pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar şi în cazul în care părinţii lucrează la acelaşi angajator.

Nici salariatul nu plăteşte nimic!

Practic, dacă sunt acordate cu ocazia sărbătorilor religioase, de 1 Iunie sau de 8 Martie, de exemplu, tichetele cadou nu sunt considerate venituri salariale şi nu sunt impozitate cu 16 la sută. În plus, acestea nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale dacă sunt prevăzute în contractul de muncă şi sunt oferite cu ocazia evenimentelor specificate. Dacă stimulentele acordate salariaţilor depăşesc însă plafonul fixat la 150 de lei, diferenţa de bani reprezintă venit impozabil din salarii şi se cuprinde în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii.

Pentru sărbătorile de Paşte, de exemplu, un angajat poate primi tichete cadou de 150 de lei atât pentru el, cât şi pentru copiii săi minori, pentru fiecare tot câte 150 de lei, adică, în total, 450 de lei. Această sumă nu va fi impozitată deloc nici în cazul angajatului, nici în cazul angajatorului.

Firmele, încurajate să acorde stimulente

Mai mult decât atât, angajatorii mai trebuie să ştie că aceste cheltuieli cu cadourile în bani şi în natură sunt scăzute la calculul impozitului pe profit, cu condiţia ca sumele aferente să se încadreze în limita de cinci la sută aplicată valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Altfel spus, companiile sunt avantajate să acorde aceste stimulente salariaţilor din cel puţin două motive: sumele respective sunt neimpozabile pentru salariaţi, în limita a 150 de lei pentru fiecare angajat şi copil minor al acestuia, iar angajatorul recunoaşte o cheltuială care se scade din veniturile obţinute, rezultând astfel un impozit pe profit mai mic datorat la bugetul de stat.

Atenţie, toate companiile pot profita de avantajele fiscale ale tichetelor cadou de Paşte, indiferent dacă în anul anterior au obţinut sau nu profit.

Advertisement

Arhive