Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveUn vehicul mai rar întâlnit şi un şofer „misterios” pe şoselele din Giurgiu

Vehiculul pe care îl vedeți în această imagine se numește buggy. Este un vehicul recreațional şi, după cum se poate observa, are roți mari și cauciucuri late. Inițial a fost destinat utilizării pe dunele de nisip sau plaje. Mai concret este un vehicul cu motor modificat, montat pe un șasiu deschis.

 Buggy-ul din imagine este al doilea din Giurgiu şi este o variantă înmatriculabilă. Pentru prima oară în Giurgiu, cu un astfel de vehicul a „defilat” sporadic un alt giurgiuvean împătimit al motoarelor, fostul procuror militar Nicolae Coteanu.

Cel din imagine îi aparţine lui Florentin Caraivan (chiar dacă are un fes de protecţie… l-am deconspirat), din Giurgiu, un adevărat as al volanului în ciuda vârstei sale destul de tinere. El face parte din echipa de intervenţie de la NOVA FORCE şi pe lângă acest buggy mai deţine şi alte autoturisme.

Câteva detalii

Când a fost construit acest vehicul s-au avut în vedere creșterea raportului putere/greutate prin scăderea greutăţii vehiculului și creşterea puterii motorului. Este destinat utilizării “off-road”, deci pe terenuri accidentate, care nu sunt accesibile autoturismelor nomale.

Un vehicul de tip “Off-road” similar, de generatie mai recenta, care arata insa similar in exterior cu buggy-ul destinat deplasarii pe teren nisipos este go kart-ul “off road”.

Diferenta dintre un Buggy sau Go Kart “off road” este de multe ori data doar de tipul de cauciucuri cu care sunt dotate – pentru teren nisipos, pentru teren accidentat etc. Insa acest tip de buggy sau go karts “off road” se dezvolta rapid intr-o categorie de sine statatoare. Dimensiunile pot varia de la vehicule cu motor mic si un loc, pana la vehicule de patru locuri cu motor de opt cilindri.

Armata SUA foloseşte astfel de vehicule

Buggy-urile sunt folosite şi în scopuri militare. Vehiculele construite de armata americană sunt denumite si Vehicule de patrulare in desert (DPV – Desert Patrol Vehicles) sau Vehicule de atac rapid (FAV – Fast Attack Vehicles), mai nou si ca Vehicule usoare de atac (LSV – Light Strike Vehicles). Acestea sunt utilizate de catre US Navy Seals, SAS, etc. Ca si majoritatea materialelor militare acestea nu sunt comercializate pentru publicul larg. Cea mai nouă versiune este ALSV (Advanced Light Strike Vehicles).

Puterea motorului variaza in functie de tipul de suspensii, de rezistenta cadrului si de performanta necesara, începand de la 50 CP pentru modelele mici până la motoare de peste şapte litri destinate vehiculelor de curse. Buggy-urile pot avea atât transmisie automată cât şi manuală.

Dacă vă veţi întreba cât costă un astfel de vehicul vă spunem noi… doar câteva mii de euro!

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive