Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Veste proastă pentru şoferi. Se ridică din nou maşinile parcate aiurea?

5432Mașinile parcate neregulamentar ar putea fi din nou ridicate, ca metodă de disciplinare a șoferilor certați cu bunul simț. Potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, modul de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar şi abolit în 2015, la inițiativa Avocatului Poporului, poate fi readus la viaţă, cu condiția fiind ca autoritățile locale să se ocupe exclusiv de operațiuni, fără a avea posibilitatea de a cesiona serviciul către firme private. Dacă va fi aprobată, noua lege va avea și prevederi extrem de clare privind situațiile în care polițiștii, fie ei rutieri sau locali, pot dispune ridicarea mașinilor staționate nelegal.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) recunoaşte că parcarea neregulamentară este un fenomen la fel de problematic în România ca și lipsa locurilor de parcare. MAI promovează un proiect legislativ care reintroduce în arsenalul autorităților posibilitatea de a ridica de pe domeniul public mașinile staționate neregulamentar. Multe autorități locale, printre care și municipalitatea giurgiuveană, înainte de 2012, au folosit metoda în cauză pentru descurajarea șoferilor care parchează neregulamentar.

În ciuda eficienței demonstrate în practică de ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, metoda a fost eradicată printr-o  procedură tehnică ce a avut la origine Avocatul Poporului.

În 2015, procesul Avocatului Poporului, instituție condusă de Victor Ciorbea, a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție , iar ridicarea mașinilor a fost scoasă în ilegalitate.

Primăria va ridica exclusiv maşinile

 

Proiectul actual nu permite autorităților locale să cesioneze acest serviciu pentru a evita chestiunea  comercială care ar aduce după sine abuzuri în abordarea șoferilor indisciplinați. Concret, primăriile interesate vor fi obligate să organizeze un serviciu intern, să închirieze sau achiziționeze mașini utilitare pentru procedurile de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar. Greu de crezut că vor fi prea multe primării care să se grăbească să înființeze un astfel de serviciu.

Poliţiştii rutieri sau poliţiştii locali nu mai pot dispune ridicarea vehiculelor care se află în acţiuni de intervenţie sau în misiuni cu caracter de urgenţă. În proiect se mai prevede că, în cazul în care la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul de depozitare, trebuie încetate operaţiunile de ridicare a mașinii. Condiţia este să se plătească contravaloarea operaţiunii de ridicare.

Cum se pot ridica maşinile

 

Potrivit proiectului propus de MAI, autoritățile vor putea dispune ridicarea vehiculelor când acestea sunt staționate în zona de acțiune a indicatorului „Staționarea interzisă“, însoțit de panoul adițional „Ridicare autovehicule parcate neregulamentar“; vehiculul staționat blochează partea carosabilă de natură să împiedice desfășurarea circulației rutiere pentru cel puțin o bandă de circulație pe sens; când vehiculul staționează pe partea carosabilă în locurile în care se interzice depășirea; vehiculul staționează în intersecții, inclusiv în intersecțiile cu circulație în sens giratoriu; vehiculul obstrucționează sau blochează căile de acces la proprietatea publică sau privată adiacentă drumului public; vehiculul împiedică sau blochează accesul la pistele pentru biciclete; vehiculul staționează în stațiile mijloacelor de transport public de persoane; vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă în afara localităților.

Advertisement

Arhive