Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive„Violența Domestică în județul Giurgiu în contextul societății românești”

IMG_5211Consiliul Județean Giurgiu și Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu au  organizat astăzi dezbaterea „Violența Domestică în județul Giurgiu în contextul societății românești”, eveniment la care a participat europarlamentarul Viorica Dăncilă, membru în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen din Parlamentul European.

Parteneri ai acestei dezbateri au fost reprezentanții: Tribunalului Giurgiu, Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Inspectoratului Județean de Jandarmi Giurgiu, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, Așezământului social “SF.Arhangheli Mihail și Gavril” din Slobozia, Giurgiu și societatea civilă.

IMG_5223

IMG_5235

IMG_5216

În cuvântul său, Marian Mina, președintele Consiliului Județean Giurgiu, a spus: „Violența împotriva femeii este un flagel care s-a răspândit și este tot mai cunoscută ca cea mai seriioasa și urgentă a societăților care împiedică drumul spre dezvoltare și spre pace.”

IMG_5222

„Ce facem noi pentru a diminua sau elimina acest flagel? Nu există circumstanțe atenuante, de fiecare dată când aceasta are loc este o încălcare a drepturilor omului. Cu toții suntem datori să eliminăm aceste violențe, nu se poate continua în acest fel”, a mai declarat Marian Mina.

Președintele Consiliului Județean a mai menţionat faptul că trebuie întreprinse și mai multe acțiuni în vederea creșterii nivelului de conștientizare, dar și a informațiilor pentru ca victimele violenței domestice să știe cum pot acționa:  „În România s-au făcut pași în direcția îmbunătățirii legislației, dar toate aceste lucruri sunt inutile dacă persoanele cărora li se adresează nu le folosesc, de aceea trebuie să fie răspândită informația pentru o mai bună cunoaștere a drepturilor. Un dușman nevăzut al acestora este chiar necunoașterea legislației.”

IMG_5225

Viorica Dăncilă, europarlamnetar S&D și membru în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen din Parlamentul European, a declarat„Această dezbatere este una cu impact, una pe care o putem extrapola nu numai în Giurgiu, dar în toată țara, acest lucru trece dincolo de limitele unui județ și de cele naționale.E revoltător că în secolul 21 mai putem vorbi despre violența împotriva femeii. Pentru a discuta despre violența domestică trebuie să vedem ce stă în spatele acestui fenomen, și în urma discuției să găsim acele metode care stopeze acest lucru. Dincolo de mentalitatea existentă în mediul rural, dincolo de informare deoarece foarte multe femei din mediul rural nu știu că pot beneficia de anumite pârghii de a scăpa din acest cerc vicios, uneori intervenind și rușinea sau de cele mai multe ori lipsa de alternativă, există multe măsuri pe care le putem lua.”

Europarlamentarul Viorica Dăncilă a prezentat şi datele statistice pentru a atrage atenția : „Datele sunt îngrijorătoare. La fiecare 30 de secunde o femeie este lovită în România și aproape 300 de femei mor în România din cauza violenței domestice. Toți cei care pot să contribuie trebuie să o facă pentru a pune capăt acestui flagel. Ma refer aici la partea legislativă, la cea administrativă, la biserică, la politie, toți acești actori pot contribui la combaterea violenței domestice. Sper să putem dezvolta acest model de la Giurgiu în toată țara, dar și la nivel european.”

IMG_5224

La rândul său, Aurelia Grațiela Drăghici, Secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a precizat: În prezent există 1300 de cazuri de violență domestică și 191 de decese în 2016 din cauza violenței domestice. Misiunea noastră este de a interveni la timp și de a schimba paradigma în ceea ce privește victima. Legea despre care vă vorbesc face acest lucru. Ordinul de protecție reglementat astăzi și-a atins limitele și, de aceea, noi încercăm să îl aducem la nevoile acestor vremuri, și anume ordinul de protecție provizoriu. Ordinul de protecție provizoriu schimbă paradigma asupra victimei, în implementarea lui cheia fiind la polițiștii. Polițistul va fi cel care va putea fi accesat pentru a semnala un caz de violență pe toate căile, fie de victimă, fie de apropiat, cu calitate sau nu de martor, iar polițistul va avea datoria de a merge la domiciliu pentru a semnala cazul de violență domestică. 80% dintre victimele violenței domestice se întorc acasa din lipsa de alternativă și datorită dependenței financiare, ceea ce este îngrijorător pentru că acest cerc vicios nu se închide”.

IMG_5231

În cuvântul său, primarul Nicolae Barbu a spus: „Inițiativele de acest gen pot duce nu o eradicare fenomenului, mai ales într-o perioadă scurtă, dar pot conduce la îmbunătățirea acestor indicatori și la creșterea conștientizării violenței domestice.Una dintre cauze este educația din casă, cei șapte ani de acasă, copiii fiind influențați, iar răul făcut cu greu mai poate fi îndreptat. De aceea e important ca ea să fie eradicată încă din copilărie. Fermitatea în aplicarea legii și măsuri de educație juvenilă sunt pârghii imediat de pus în aplicare.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive