Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

ATENŢIE! Ouăle pot produce intoxicaţii grave!

0__8zQsPw7PdYNmQMBDe Paşte, ouăle roşii sunt nelipsite de pe masa fiecăruia. Dacă veţi ţine cont de sfaturile medicilor, nu veţi avea nevoie să sunaţi la Ambulanţă. Deşi ouăle sunt alimente recomandate de medicii nutriţionişti pentru că au vitamine, calciu şi fier, totuşi, mâncate în cantităţi mari, pot provoca intoxicaţii grave.

Îmbolnăviri cu Salmonella

Ouăle sunt o hrană riscantă, în aceeaşi categorie intrând şi carnea de miel. Dacă nu se respectă condiţiile de igienă, ele pot dezvolta rapid bacteriile ce duc la îmbolnăviri cu Salmonella. Este indicat ca, înainte de a fierbe oul pentru vopsire, să-l ţineţi la rece. Niciodată nu trebuie să lăsaţi ouă crude la temperatura camerei mai mult de două ore. Nu mîncaţi şi nu gătiţi ouă sparte sau ţinute la căldură mai multe ore! Ouăle vopsite şi lăsate la temperatura camerei timp de mai multe ore sau zile nu se decojesc şi nu se mai mănîncă. Pentru vopsit, folosiţi numai ouă curate şi necrăpate! Ouăle infectate cu bacterii pot provoca probleme de sănătate, începînd de la Salmonella, pînă la toxiinfecţii alimentare complexe. În mod normal, simptomele unei toxiinfecţii alimentare se caracterizează prin greaţă, vomă, diaree, dureri de cap, dureri de burtă, temperatură, frisoane şi stare de rău generală. Din păcate, este destul de dificil, chiar imposibil, să vă daţi seama dacă ouăle sunt infectate cu Salmonella, pentru că au acelaşi gust şi miros cu cele normale.

Să nu fie crăpate!

Este ideal să nu cumpăraţi ouă care au coaja crăpată, murdară sau spartă. Dacă, la spargere, ouăle au albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul, nu îl folosiţi. Verificaţi termenul de valabilitate, care trebuie să fie prezent pe ambalaj sau pe ou. Nu cumpăraţi ouă, dacă depozitarea şi expunerea se fac în aceleaşi locuri unde se află carne, produse din carne, lapte sau alte produse neambalate, precum şi în spaţii unde temperatura depăşeşte 14 grade Celsius.

Achiziţionaţi numai ouăle care sînt ţinute la rece, în condiţii optime de prezentare. Cînd ajungeţi acasă, puneţi-le în frigider, în ambalajul lor, pînă ce le folosiţi. Coaja oului este poroasă şi permite cu uşurinţă pătrunderea substanţelor toxice şi a bacteriilor. Astfel, prin fierbere se distruge bariera de protecţie şi este din nou expus contaminării cu bacterii, dacă nu aveţi grijă să le mînuiţi în siguranţă.

O atenţie deosebită trebuie să acordaţi şi locului de depozitare a ouălor colorate de Paşte. Este foarte important să evitaţi locurile în care animalele şi insectele pot intra în contact cu ele. După găsirea locului potrivit de păstrare, trebuie să le arunci pe cele crăpate şi care permit contaminarea cu substanţe chimice şi bacterii şi să le consumi pe cele bune, într-o săptămînă de la prepararea lor.

Advertisement

Arhive