Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu”, alfabetizare digitală pentru seniorii giurgiuveni! (FOTO)
Mai mult sau mai puţin ştiut, în Giurgiu, pe bulevardul Bucureşti, la parterul blocului 66/2D, există o Filială a Bibliotecii Judeţene. Şi nu de ieri sau de azi ci de mai bine de 36 de ani. Aceasta dispune de un fond de peste 35.000 de volume cu 1/3 exemplare per titlu şi un mic fond de referinţă prin consultarea lui în incinta secţiei.
De asemenea, asigură cu prioritate împrumutul la domiciliu cititorilor din zona bulevardului Bucureşti – cartierul Tineretului a maximum două volume pe o perioada de 14 zile, cu posibilitatea prelungirii termenului. Pragul acestei Biblioteci este călcat, anual, de peste 1.550 de cititori, având împrumutate circa 2.600 de cărţi. Frecvenţa zilnică este de 50 de cititori.
Program de lucru este de luni până vineri, între 8:00 şi 16:00.
Noul director al Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, Daniela Bardan, şi-a propus să revigoreze activitatea acestei instituţii prin implementarea unui proiect personal, intitulat „Biblioteca Pensionarilor”, care are ca scop familiarizarea persoanelor vârstnice cu lucrul pe computer. Astfel, penionarii pot să caute pe Internet tot ceea ce-i interesează, să citească o carte virtuală, să intre în contact cu rudele aflate în străinătate, să-şi facă un cont de socializare sau, pur şi simplu, să se documenteze în probleme de interes personal.
În perioada următoare, directorul Bibliotecii Judeţene vrea să extindă programul, în colaborare cu AJOFM, adresându-se şi şomerilor din această zonă a oraşului.
De asemenea, se vor face demersuri pentru o colaborare şi cu cadrele didactice de la şcolile din această parte a oraşului, pentru a veni în sprijinul elevilor, iniţiind astfel o modalitate de stimulare a interesului acestora pentru lectură.
„Biblioteca virtuală este, într-adevăr, un mare pas înainte al umanităţii, însă ea are nevoie de câştigurile tradiţionale ale lecturii publice. Calculatorul a furat interesul copiilor şi chiar al adulţilor pentru a citi o carte. Concurenţa făcută cărţii de către acesta este însă una de suprafaţă. În educarea şi formarea personalităţii fiecărui om, în ciuda progresului rapid al ştiinţei, trebuie să recunoaştem un lucru esenţial: cartea este şi va rămâne nemuritoare”, a declarat Daniela Bardan, directorul Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu.