Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Biblioteca Judeţeană “I.A. Bassarabescu” Giurgiu, la ceas de bilanţ!

IMG_0017După cum este cunoscut, Biblioteca Județeană Giurgiu este finanțată integral de către Consiliul Judetean Giurgiu și nu are venituri proprii.

Anul acesta, deși un an bugetar dificil, Consiliul Judetean a acoperit toate cheltuielile de functionare, iar cititorii vor beneficia si de carte noua achizitionată anul acesta.

“În primul rând, Biblioteca Judeţeană a desfăşurat activitati dedicate Centenarului, realizate anul acesta in municipiu dar si in judet. Astfel,  în luna august am inaugurat sala Centenar, la sediul din strada Stefan cel Mare, in prezenta cititorilor , a reprezentanților bisericii ortodoxe si a  celor mai importante personalitati ale vietii politice si culturale din municipiu si judet. În luna septembrie, s-a desfasurat pe durata a  doua zile prima editie a targului de carte cu tematica enciclopedica. Biblioteca Giurgiu, fiind a opta biblioteca organizatoare din ţară. În octombrie NOAPTEA BIBLIOTECILOR ni l-a adus in vizită pe   cantautorul Ovidiu Scridon care si-a lansat la Giurgiu cartea TU CE-AI FACUT ASTAZI, dupa ce acesta aflase de existenta Bibliotecii la Festivalul Simfest, organizat in luna august la Tirgu Mures, acolo unde am fost prezenti cu colectia Biblioteca Giurgiuveana 2014-2017 –  si acesta un proiect unic in tara. În noiembrie, Petre Craciun, cunoscutul  si  cel mai important scriitor actual de literatura pentru copii din tara si-a lansat la noi la biblioteca antologia de poezie pentru copii ARIPI DE ROUA, bucurandu-ne atunci cu totii de prezenta alaturi de noi a  actorului Vasile Toma si a copiilor inscrisi in Asociatia “Să crezi în oameni” condusă de Geta Muşat. Pe 16 noiembrie gazda noastra fiind comuna Crevedia Mare, alaturi de reprezentanti ai mediului academic, de  scriitori, de primari din nordul judetului, de senatorul Cristian Marciu, de viceprimarul de Giurgiu, Ion Dragomir, am lansat primul  volum din cele 11 care apar in  anul 2018 din Colectia Biblioteca Giurgiuveană – DE LA SECERE LA BAIONETA – AL LUI NICOLAE CREVEDIA.  Pe 23 noiembrie tot in colectia Biblioteca Giurgiuveana au fost lansate volumele “La o bere cu Dan Mucenic” – din Colectia 2018 Bibliteca Judeteana dar si volumul “Ceaslovul de la Izvoru” al regretatului Dan Mucenic. In noiembrie am demarat Proiectul GIURGIU, orașul bunicilor mei! Pe 28 noiembrie, Biblioteca a oferit premii in cadrul concursului 100 de ani impreuna, o manifestare dedicata centenarului Marii Uniri, organizata in judet, la Scoala gimnaziala nr 1 Oinacu. Din luna decembrie am inceput proiectul “POVESTEA de vineri”, la Sala de imprumut pentru Copii. Suntem  prima biblioteca din  tara partenera in acest proiect si beneficiara a  50 de povesti in lectura autorului Petre Craciun. De asemenea, am fost gazdele simpozionului Doamnele Unirii, omagiu inchinat activitatii si sacrificiului personalitatilor feminine romanesti pentru Romania Mare, la initiativa Organizatiei de femei a PSD Giurgiu”, a declarat Daniela Bardan, directorul Bibliotecii Judeţene Giurgiu.

În ceea ce priveşte activităţile imediate, Daniela Bardan a menţionat: pe 18 decembrie, la ora 10, la Biblioteca din Gostinu, cu participarea unor vectori de imagine din comuna Gostinu – scoală, primăria Gostinu dar si primaria municipiului si Consiliul Judetean Giurgiu, va avea loc  lansarea volumului  „Trăiri” – al lui Victor Enache – al treilea din Colectia Biblioteca Giurgiuveană 2018.

Pe 22 decembrie, la ora 12, la Biblioteca Judeteana, va avea loc lansarea unei carti a prof. dr. Stefan Paun si Tudor Cristea – autori care isi propun  sa va dezvaluie adevarul despre Revolutia din 22 Decembrie 1989 din Municipiul Giurgiu, așa cum o văd ei.

“În ultimele luni ale anului 2018, a mai spus Daniela Bardan, am incheiat 19 parteneriate educationale cu diverse institutii din municipiu si judet, cinci licee, trei grădiniţe, cinci şcoli din municipiu, una din judet, două asociatii – Asociatia de Basm, Asociatia “Să crezi în oameni”, Inspectoratul Scolar, Penitenciarul Giurgiu, Centrul Cultural Ion Vinea. Aceste parteneriate au un grup tinta de 2.016 beneficiari, dintre care  pana acum 695 au participat la programe si evenimente culturale ale Bibliotecii”.

De menţionat faptul că s-au efectuat peste 20 de deplasari la biblioteci publice din judet unde au avut loc discutii cu numerosi formatori de opinie si cu primari pentru revitalizarea activitatii bibliotecilor publice din județul Giurgiu, pentru ca sunt multe situatii in care raportarile care au fost găsite la bibliotecă erau departe de situaţia reala.

“Şi deplasarile şi discutiile continua, pentru ca lucrurile nu pot ramane asa, atata vreme cat consecintele se regăsesc chiar si in rezultatele din invatamantul giurgiuvean. Ele au inflamat si au crescut  mult temperatura mediatica si se repercuteaza asupra intregii societati. Am credinta ca functionarea triunghiului de aur şcoală – autorităţile publice – bibliotecă – este cel care poate schimba lucrurile”, menţionează directoare Bibliotecii Judeţene Giurgiu.

Un alt punct pus în discuţie a fost cel care, potrivit Danielei Bardan, “ne doare”.

“Anii trecuti a fost adus la standarde civilizate sediul din strada Ştefan cel Mare, in care îşi desfasoara activitatea Sectia Imprumut pentru Copii si sala Ludoteca, Sectia Împrumut pentru Adulti, da s-a ramas în urmă cu lucrari necesare la sediul central si la filială. La filială nu s-a zugravit din 2003 si nu s-a facut nicio îmbunătăţire de peste 33 de ani, de cand functioneaza în aceasta locatie. Tocăria exterioară de lemn este aceeasi de la constructia cladirii, poate de 35 de ani, dar va fi înlocuita prin grija Consiliului Judetean. Am beneficiat de voluntariat din partea unui birou de arhitectura din municipiu, cel care ne realizeaza si documentatia de urbanism si vom incerca sa realizam accesul la filiala din exteriorul blocului, ba chiar sa amenajam in apropiere un parc al cartii, in incercarea noastra de a face filiala mai atractiva si mai  vizibila prin culoare si activitatile de aici. Întotdeauna au fost alaturi de noi si avem sustinere din partea Consiliului Judetean ca si din partea Primăriei municipiului Giurgiu – fiindcă aici municipiul este principalul beneficiar al serviciilor Bibliotecii Judeţene”, a conchis Daniela Bardan.

Advertisement

Arhive