Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Biserică ortodoxă zidită peste o geamie musulmană, la Giurgiu

20090201-biserica sf nicolae* În Giurgiu există câteva obiective care ar avea potenţial să aducă turişti în centrul oraşului nostru, dacă ar fi promovate aşa cum trebuie.

* Schitul „Sfântul Nicolae” este printre puţinele lăcaşe de cult din România şi din Europa care au suferit o astfel de transformare: de la lăcaş de cult pentru musulmani, la biserică pentru creştini.

 

Rusul salvator

 

Puţini dintre giurgiuveni ştiu că avem, la Giurgiu, printre rarele biserici ortodoxe din România, şi una dintre puţinele din lume, ridicate peste o fostă geamie musulmană. Este vorba despre Schitul „Sfântul Nicolae” de pe strada Mircea cel Bătrân. Fosta geamie a fost transformată în biserică ortodoxă, cu hramul „Sfântul Nicolae”, după numele ţarului Nicolae I al Rusiei, această hotărâre luându-se în perioada 1828-1829, ca urmare a eliberării Cetăţii Giurgiului de sub ocupaţie otomană şi a restituirii oraşului Giurgiu Principatului Valahiei. Un alt aspect puţin cunoscut este faptul că acest mic lăcaş de cult a fost reconstruit sub administraţia generalului rus Kisselev, pe atunci preşedinte plenipotenţiar al Principatelor Valahia şi Moldova. De altfel, pe lespezi de piatră din pridvorul bisericii, două inscripţii în limba rusă vin să certifice acest lucru:

„Această Biserică este clădită în anul 1830 din geamie mahomedană din Cetatea Giurgiului, cucerită în anul 1829 în timpul domniei glorioase a împăratului şi autocratului întregii Ruşii, Nicolae I. În memoria faptelor armatelor ruseşti din 1828 şi a restituirii oraşului Giurgiu Principatelor Valahiei, biserica aceasta este zidită sub administraţia preşedintelui plenipotenţiar al Principatelor Valahia şi Moldova, General Aghiotant Kisselev, de Comitetul Constructor din Giurgiu”.

Dacă iniţial avea o formă pătrată, în 1830 i s-a adăugat altarul în formă de absidă şi pridvor, locaşul fiind acoperit cu o boltă cilindrică şi turlă din lemn.

Lăcaş de cult cu o istorie zbuciumată

Biserica din Giurgiu a fost extrem de încercată de-a lungul timpului. În 1877, edificiul a fost bombardat de turci, fiind parţial distrus. În 1905, la stăruinţa preotului din acea vreme, s-a început reclădirea cu piatră luată din zidul cetăţii, fiind sfinţită în anul 1907. În anul 1944, a fost bombardată de armata germană la retragerea din Giurgiu, fiind complet deteriorată. S-a refăcut în anul 1945, de către arhitectul Dobrescu, cu aprobarea Comisiei monumentelor Istorice. Din 2006, Biserica „Sfântul Nicolae” a fost transformată în schit de călugări.

În prezent, atracţia turistică a acestui lăcaş de cult este dată de combinaţia elementelor din arhitectura orientală, de rit musulman, cu elementele cultului ortodox.

 

Marcela Petcu

Advertisement

Arhive