Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Cardul de sănătate, obligatoriu de astăzi!

Cardul de sănătateCardul naţional de sănătate este obligatoriu începând de astăzi în caz de consultaţie, internare sau eliberarea unei reţete compensate, altfel veţi plăti contravaloarea serviciilor medicale. Excepţie fac urgenţele, unde nu este nevoie să prezentaţi cardul. Sunt valabile şi adeverinţele de asigurat eliberate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru cei care au refuzat cardul din motive religioase, dar şi pentru cei care l-au pierdut sau deteriorat şi aşteaptă unul nou.

De astăzi, cardul devine obligatoriu pentru persoanele cu vârsta de minimum 18 ani.

Există o aplicaţie informatică, iar furnizorii de servicii medicale pot verifica dacă persoanele sunt asigurate şi dacă au carduri emise. Asiguraţii pot verifica dacă le-a fost emis cardul pe site-ul www..cnas.ro. Dacă persoana nu are card emis şi este asigurată, beneficiază de servicii medicale. În cazul în care un asigurat refuză cardul din motive religioase sau personale, depune cardul la CAS şi primeşte o adeverinţă care este valabilă 3 luni. Dacă asiguratul deteriorează sau pierde cardul naţional de sănătate poate solicita la CAS un duplicat şi până la emiterea acestuia i se eliberează o adeverinţă valabilă 2 luni. De asemenea, el va achita contravaloarea costului şi distribuţiei acestuia în valoarea totală de 15,5 lei.

Până acum, 8,6 milioane de români şi-au activat cardul, un număr destul de mare, având în vedere că, statistic, în fiecare an, 6 milioane de români au nevoie de servicii medicale. Din mai, de când a început să funcţioneze cardul, s-au făcut economii lunare de 91 de milioane de lei. Aceşti bani vor ajunge din noiembrie în bugetele spitalelor şi de acolo în salariile medicilor, susţin oficialii din sănătate.

Advertisement

Arhive