Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Credite pentru locuințe destinate familiilor cu venituri mici

PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPTY0Y2Q0NTNmYzI4NzExNjRiZGUxMWIyZjJhNmU3MGRl.thumbMinisterul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de act normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului “Prima casă”.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, pentru a putea obține credite garantate de stat pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe, beneficiarii noului program vor trebui să aibă un venit net de cel mult 4.500 de lei, în timp ce pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, limita veniturilor este mai mare, respectiv 7.000 de lei.

Locuințele ce vor putea fi cumpărate prin programul „O familie, o casă” nu vor trebui să depășească valoarea de 70.000 de euro, iar avansul minim necesar celor care vor să-și cumpere o locuință va fi de 5% din prețul acesteia.

Programul se va numi „O familie, o casă” și se va adresa persoanelor cu venituri mici. În comunicatul de presă emis de minister să detaliază principalele modificări aduse programului:

Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:

– la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

– pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive