Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveDe ce crapă asfaltul şi casele locuitorilor din Piaţa Centrală a Giurgiului ?

În imediata vecinătate a Pieții Centrale, pe strada Nicolae Bălănescu, asfaltul turnat peste recentele lucrări a crăpat! În această zonă nu doar carosabilul a crăpat ci şi casele oamenilor. Este şi coşmarul locuitorilor de pe strada care merge spre fostul sediu al Poliţiei Judeţene Giurgiu. De câţiva ani buni, zidurile caselor au început să se fisureze şi oamenii stau cu teama că le pică-n cap. Cei cu dare de mână au reconsolidat clădirile dar fisurile şi-au făcut din nou apariţia. O parte dintre cei cu care am stat de vorbă au ajuns la disperare, deoarece cheltuiesc mulţi bani pentru reparaţii. Aceşti giurgiuveni se tem că se vor trezi cu casele la pământ.

Vasile Arcanu

Minciunile comuniștilor

S-au vehiculat fel şi fel de legende despre tunelurile subterane din Giurgiu, nimeni a avut curajul să le descopere iar comuniştii le-au astupat atunci când au dat peste ele. Pentru a ascunde adevărul, propaganda comunistă a încercat să şteargă mitul tunelurilor lansând o minciună mare cât Casa Poporului: nu erau tuneluri ci nişte pivniţe ale locuitorilor din zonă. Cum am mai spus, aceasta explicaţie este una falsă. Cei care am fost martori când ele au fost scoase la iveală, mă număr şi eu printre aceştia, am avut ocazia să putem intra în ele şi chiar să mergem câteva sute de metri prin interior. Dacă ar fi fost nişte pivniţe nu aveau nicidecum asemenea dimensiuni. Pe un astfel de tunel, descoperit în Piaţa Centrală, puteau merge în paralel patru soldaţi călare. Zidurile erau din cărămidă şi se păstrau foarte bine atunci când au fost descoperite. Era prin anii ’80, când constructorii au picat în aceste tuneluri.

Rețeaua de tuneluri a Giurgiului

Până acum, nimeni nu a studiat catacombele, deşi istoria spune că au existat şi că porneau ca o reţea din centrul oraşului până spre Dunăre. Mirajul galeriilor subterane i-a atras pe mulţi iar la reabilitarea Turnului Ceasornicului muncitorii au dat peste intrarea într-o catacombă, dar au astupat-o. Oraşul vechi ascuns în măruntaiele pământului ar avea multe să ne spună deppre viaţa celor care au alergat sau au mărşăluit pe aici, departe de duşmani. Pentru giurgiuveni, legendele ţesute în jurul acestor tuneluri sunt cât se poate de adevărate. Nimeni nu a fost interesat însă pentru scoaterea lor la suprafaţă, deşi ele pot fi valorificate într-un circuit turistic. Misterul se adânceşte odată cu surparea acestor străzi sau crăparea caselor sub care se află aceste catacombe secrete ale Giurgiului. Nimeni nu poate explica cum este posibil ca o stradă recent asfaltată să se surpe, dacă nu circulă nicio maşină pe ea. Poate că autorităţile vor face lumină în acest caz şi vor elucida enigma tunelurilor secrete ale oraşului.

(va urma)

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive