Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Eliminarea supra-accizei la carburanți, prima măsură bună luată de noul guvern

benzina_52738900Supraacciza la carburanți a fost eliminată în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților.

„Am înregistrat o primă mare victorie în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților: Supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate! Urmează bătălia și votul final în plenul Camerei. Sunt sigur că vom fi victorioși și acolo. Românii trebuie să scape de supraacciza oneroasă la carburanți și de supraimpozitarea muncii part-time. Ar fi unele dintre cele mai bune vești de sărbătorile de iarnă”, a scris, pe Facebook, Robert Sighiartău, deputat PNL și membru al comisiei.

Supraacciza, cum a ajuns să fie cunoscută, de fapt e parte din acciza totală. Eliminarea ei a fost o inițiativă a PNL. Acum a trecut de comisiile camerei deputaților și mâine va fi în plen. PSD a pus umărul la această procedură rapidă.

După scoaterea a 32 de bani pe litru, acciza din România va ajunge la 1,656 lei pe litrul de benzină fără plumb și de 1,518 lei la motorină. Tot la litru.

Există directivă europeană care stabiliește un prag minim al accizelor sub care o țară membră nu poate intra. Și în cazul nostru, acestea sunt de 359 de euro pe mia de litri de benezină fără plumb și de 330 de euro pe mia de litri de motorină. Pentru conversie este luat cursul din prima zi a lui octombrie, cu aplicarea accizelor în următorul an. Și banca centrală europeană a stabilit un curs pe 1 octombrie de 4,7511 lei. Prin urmare acciza minimă posibilă pe prevederile europene este de 1,705 lei pe litrul de benzină fără plumb și de 1,568 lei pe litrul de motorină. Ceva mai sus decât a ieșit din comisiile parlamentare.

Practic, pentru a rămâne la nivelul minim acceptat, acciza ar fi trebui să scadă cu doar 27 bani, nu cu 32 de bani. Prin urmare, dacă această lege va intra în vigoare și are termen de aplicare 1 ianuarie, va fi necesar ca guvernul să intervină pentru a crește accizele cu vreo 5 bani ca să nu intre în coliziune cu normele comunitare.

Advertisement

Arhive