Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Giurgiuveni, grijă mare la uleiurile de pe piaţă!

fotofondulei-1481125531Atenţie, giurgiuveni! Multe dintre sortimentele de uleiuri de pe piaţă sunt de proastă calitate, iar la jumătate dintre ele, etichetele induc în eroare consumatorul.

O echipă de experţi ai Asociaţiei Pro Consumatori a realizat, recent, un studiu privind modul de informare a consumatorilor la etichetele uleiurilor de pe piaţă. Au fost achiziţionate 22 de sortimente de uleiuri rafinate de floarea- soarelui (Spornic Premium, Olga, Spornic, Bonatello, Sorica, Tomis, Argus, Sora Soarelui, Unirea, Ulvex, Unisol, Floriol, Raza Soarelui, Untdelemn de la Bunica, Olpo, Ulcom, Amalia, Vitae d’Oro, Ardealul, Winny, Auchan şi Carrefour), 12 sortimente de alte tipuri de uleiuri (ulei din sâmburi de struguri, ulei de porumb, ulei de palmier, ulei de floarea-soarelui cu aromă de unt, ulei din soia, ulei rafinat din rapiţă, ulei din turte de măsline, ulei de măsline extra virgin, ulei din floarea-soarelui obţinut prin presare la rece, ulei de arahide, ulei de orez, ulei din amestec de floarea- soarelui şi rapiţă) din supermarketuri.

Rezultatele sunt îngrijorătoare: la aproape jumătate din uleiurile analizate, eticheta induce în eroare consumatorul, pentru că unitatea de măsură folosită pentru raportarea tipurilor de grăsimi din compoziţie este 100 de grame, deşi ar trebui să fie în mililitri, iar jumătate din uleiuri conţin cantităţi imense de grăsimi nesănătoase.

Nesănătoase

În top cinci al uleiurilor rafinate de floarea-soarelui după conţinutul de acizi graşi saturaţi, pe locul întâi se află uleiul Bonatello, respectiv uleiul Olga, care conţin fiecare câte 9,65 grame, pe locul al doilea – uleiul Carrefour, cu 9,5 grame, uleiul Ardealul, cu 9,2 grame, uleiul Kaufland, cu 9 grame şi uleiul Spornic Premium, cu 6,92 grame. În ce priveşte uleiurile de floarea-soarelui şi conţinutul de acizi graşi monosaturaţi, cei mai mulţi se află în uleiul Spornic Premium, cu 70,48 grame, apoi uleiul Spornic, cu 39,98 grame, uleiul Winny şi uleiul Auchan, ambele cu câte 31 grade, uleiul Kaufland, cu 29 grame şi uleiul Carrefour, cu 28,5 grame.

Din studiu, mai reiese că eticheta uleiurilor rafinate de floarea-soarelui nu conţine suficiente informaţii care să-l ajute pe consumatorul informat să ia decizii în cunostinţă de cauză. Astfel, la numai 9 la sută dintre uleiurile rafinate de floarea-soarelui analizate se menţio-nează pe etichetă temperatura recomandată pentru prăjire – maximum 180 grade Celsius.

„Acest tip de informaţie este foarte importantă pentru consumatori, deoare-ce îi ajută atunci când doresc să rea-lizeze anumite preparate alimentare care necesită prăjire. Lipsa acestei informaţii de pe eticheta celor 91 la sută dintre uleiurile analizate duce la reali-zarea unor greşeli privind folosirea uleiu-rilor cu repercusiuni asupra stării de sănătate a consumatorilor”, este de părere preşedintele APC, Costel Stanciu.

Un alt aspect identificat la cele 22 de uleiuri rafinate de floarea-soarelui este cel legat de menţionarea datei de fabricaţie a uleiului şi a datei de expirare a acestuia. Din păcate, numai producătorul SC Prutul SA Galaţi menţionează pe sticle cele două tipuri de informaţii. Acest aspect este important în a stabili gradul de prospeţime a uleiului, expunerea acestuia mai multe luni la lumina naturală sau artificială puternică nu face altceva decât să denatureze produsul prin procesele oxidative declanşate de către lumină.

Advertisement

Arhive