Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Giurgiuvenii se pregătesc de Buna Vestire

IMG_2046În cele 48 de zile de post, credincioşii au doar două dezlegări la peşte. Următoarea va fi de Florii. Giurgiuvenii care se pregătesc pentru masa de Buna Vestire preferă să cumpere pește proaspăt, în special crap, de la pescăria Doinei Gheorghiu din Piaţa Centrală. Tradiţia spune să punem pe pragul casei pâine şi sare, pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot anul, dar mai ales, să nu ne certăm.

IMG_2051

Creştinii sărbătoresc miercuri, 25 martie, Buna Vestire. Sărbătoarea, denumita popular Blagoveştenie (după termenul slavon), este amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. În acest praznic împărătesc, biserica a rânduit dezlegare la peşte şi vin. Puţine vor fi gospodăriile în care nu va mirosi a peşte prăjit şi a mujdei de usturoi.

IMG_2063

Sarbatoarea Bunei Vestiri inaugureaza implinirea timpului, respectiv implinirea fagaduintelor si pregatirilor venirii lui Hristos. Fecioara Maria este chemata sa-l zamisleasca pe Fiul lui Dumnezeu.

buna-vestire

Incuviintand, ea a devenit Nascatoare de Dumnezeu. Acum se implinesc toate profetiile Vechiului Testament, iar prin acceptarea de catre Sfanta Fecioara Maria a acestei lucrari divine, intreg neamul omenesc se pregateste pentru eliberarea de sub robia pacatului si a mortii.

Pentru ca e praznic imparatesc, biserica a randuit ca in aceasta zi sa fie dezlegare la peste si vin pentru cei care tin postul Sfintelor Pasti.

Tradiţii

Ziua de astăzi e şi una plina de tradiţii. Astăzi este ziua în care cântă pentru prima dată cucul. Cântatul cucului trebuie să fie aşteptat de toţi în haine curate, cu veselie şi cu bani în buzunare.

Traditia mai spune ca in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu trebuie sa se certe pentru ca vor avea necazuri tot anul. In alte parti, gospodarii aduna lucrurile nefolositoare de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea Focurilor, dureaza pana dupa miezul noptii si chiar pana in zori. Fiind si dezlegare la peste, se spune ca cei care consumă peşte de Buna Vestire vor fi sanatosi tot anul.

Advertisement

Arhive