Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

În ce condiţii se eliberează cartea de identitate şi ce taxe trebuie plătite

specimen_ci_42506700Fie că vorbim de eliberarea primului act de identitate la vârsta de 14 ani, de schimbarea celui care expiră sau de înlocuirea celui pierdut ori furat, trebuie să depunem la autorităţile abilitate o cerere însoţită de documentele specifice, dar şi să achităm tariful pentru aceste operaţiuni. De asemenea, cei care vor să-şi schimbe domiciliul trebuie să ştie că acest lucru antrenează schimbarea cu totul a buletinului, însă acest lucru nu este valabil şi pentru stabilirea unei adrese de reşedinţă.

De la 1 februarie, nu mai este necesar timbrul fiscal pentru aceste operaţiuni, precizează avocatnet.ro. Primul act de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani, iar pentru asta, copilul trebuie să se prezinte personal la ghişeul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, însoţit de unul dintre părinţi sau, după caz, de reprezentantul său legal/de altă persoană sub autoritatea căreia se află, potrivit legii. Dacă minorul se află, alături de părinţii săi, în străinătate, atunci actul de identitate poate fi solicitat şi la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statele respective.

Pe lângă cerere, sunt necesare şi următoarele documente: certificatul de naştere, original şi copie; actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal; documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original şi copie; certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, certificatul/hotărârea de divorţ în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie şi chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate. Tariful actului de identitate este în valoare de 7 lei şi se plăteşte în numerar, la sediul direcţiei de evidenţa populaţiei sau la direcţia taxe şi impozite din cadrul primăriei. De la 1 februarie, nu mai este necesar şi timbrul fiscal (taxa extrajudiciară de timbru) în valoare de 5 lei.

Advertisement

Arhive