Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Poliţiştii locali nu mai au voie la amenzi în trafic. Cine a decis asta

politia_locala_2_29615600Poliţia Locală îşi pierde din atribuţiile rutiere, ca urmare a publicării unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România în Monitorul Oficial.

Astfel, doar poliţiştii rutieri vor avea competenţa de a amenda şoferi în trafic şi de a le cere acestora documente privind încredinţarea autoturismului. Decizia a venit după demersul Avocatului Poporului, care a cerut Înaltei Curţi lămuriri cu privire la această speţă.

În ultimii ani, la nivelul întregii ţări, mai mulţi şoferi au avut câştig de cauză după ce instanţele au desfiinţat procesele verbale de contravenţie făcute de poliţiştii locali. În acelaşi timp, au fost şi decizii care au dat câştig de cauză Poliţiei Locale, în cadrul aceloraşi speţe, astfel că era necesară o decizie în acest sens care să lămurească lucrurile.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România nu a întârziat să apară, fiind dată în luna iunie a acestui an şi publicată în Monitorul Oficial, în urmă cu două zile.

Astfel, potrivit Deciziei ÎCCJ nr. 11/2017, poliţiştii locali nu au voie să dea amenzi şi nici să ceară comunicarea identităţii persoanei căreia proprietarul i-a încredinţat autoturismul.

„Doar agentul constatator din cadrul Poliţiei Rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în decizia ÎCCJ, potrivit avocatnet.ro.

Advertisement

Arhive