Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

PRECIZĂRI PRIVIND ULTIMELE APARIȚII ÎN PRESĂ REFERITOARE LA UNELE EVENIMENTE

IMG_3213-543x4501.În legătura cu infracțiunea de omor comisă la data de 13.08.2018.

La data de 13.08.2018 un tânăr de 22 ani, din municipiul Giurgiu a rănit mortal cu un cuțit un alt tânăr giurgiuvean, de 22 ani, în urma unui conflict spontan produs  între mai multe persoane. La ora actuala autorul este cercetat în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunii de omor.

Datele au fost transmise publicului printr-un comunicat oficial și preluate de mai multe entități media.

https://gr.politiaromana.ro/ro/comunicate/tanar-giurgiuvean-retinut-si-cercetat-pentru-omor

Anterior comiterii acestei fapte grave, la data de 04.06.2018, respectiv 09.07.2018, polițiștii giurgiuveni, în timpul activităților specifice, i-au depistat pe unii dintre cei implicați în evenimentul sus-menționat având asupra lor substanțe suspecte a fi din categoria celor psihoactive.

În ambele situații s-a întocmit documentația necesară care a fost înaintată la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu, singura instituție care, cu delegarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, poate instrumenta astfel de dosare.

Privitor la aceste aspecte, datele au fost comunicare public pe pagina de internet a unității.

https://gr.politiaromana.ro/ro/stiri/cinci-tineri-din-municipiul-giurgiu-surprinsi-de-politisti-cu-11-pachetele-suspecte-de-a-fi-etnobotanice-asupra-lor

Tot anterior, la data de 08.06.2018, polițiștii giurgiuveni au depistat în trafic o persoană de 24 ani, din Giurgiu, apropiat al celor în cauză, în timp ce conducea autoturismul, fiind sub influența drogurilor.

Datele au fost transmise în comunicat public.

https://gr.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/inca-un-tanar-depistat-conducand-un-autoturism-aflandu-se-sub-influenta-substantelor-psihoactive

În ziua de 10.08.2018 polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul I.P.J. Giurgiu au preluat o constatare a I.J.J. Giurgiu privind un pistol, fără încărcător, depistat într-un autoturism condus de un tânăr, de 22 ani, din Giurgiu.

În acest sens s-a întocmit dosar penal, urmând a se da o soluție legală prin unitatea de parchet.

Din primele verificări a rezultat ca pistolul este de tip “airsoft”, fapt ce nu atrage răspunderea penală a deținătorului, cu atât mai puțin nu se pune problema luării unei măsuri preventive de reținere si/sau arestare

2.Competenta materială de investigare și cercetare a traficului și consumului ilicit de droguri.

Conform normelor legale în vigoare în acest moment, polițiștii din cadrul I.P.J. Giurgiu nu au competenta să investigheze și să cerceteze infracțiunile la regimul traficului și consumului ilicit de droguri.

Singurele instituții competente în materie sunt Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu, structură a Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București.

În acest sens, nu polițiștii din cadrul I.P.J. Giurgiu sunt cei care pot lua măsuri preventive, inclusiv  reținere, la regimul drogurilor.

Toate aceste aspecte au fost comunicare public în mai multe rânduri, inclusiv cu ocazia conferințelor de presă.

https://gr.politiaromana.ro/ro/comunicate/cetatean-englez-depistat-conducand-sub-influenta-substantelor-psihoactive

http://www.valahiatv.ro/sedinta-colegiului-prefectural-26-04-2018/

3.Traficul și consumul ilicit de droguri a fost și este în permanență în atenția polițiștilor giurgiuveni.

Deși, așa cum spuneam, I.P.J. Giurgiu nu are competența de investigare și cercetare a infracțiunilor la regimul drogurilor, polițiștii din cadrul acestei structuri desfășoară activități pe mai multe linii, legate de acest fenomen:

  1. Constatarea de infracțiuni de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive.

Astfel, în primele 6 luni ale anului 2018 au fost constatate 33 de infracțiuni, față de 3 în aceiași perioadă a anului trecut.

Privitor la depistarea conducătorilor auto care au consumat droguri, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu și-a stabilit un obiectiv clar de intolerabilitate și focalizare, pentru ca traficul rutier să se desfășoare în siguranță în județul nostru.

  1. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, în principal, prin structura de prevenire desfășoară activități preventive, în zonele de interes.

Practic, I.P.J. Giurgiu completează activitățile preventive ale structurilor specializate.

În țara noastră structura specializată în prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri este Agenția Națională Antidrog, structură subordonată nemijlocit Ministerului Afacerilor Interne.

La noi în județ funcționează Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog, structură subordonată  Agenției Naționale Antidrog.

  1. Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu sprijină permanent structurile de combatere și prevenire antidrog care acționează în județul Giurgiu, atât din punct de vedere operativ dar și prin diseminarea către ei a datelor obținute în activitățile curente.

4.Inițiativa pentru monitorizarea activității pe linie antidrog în județul Giurgiu.

Conform Hotărârii nr. 2/01.02.2018, a Colegiului Prefectural, pentru eficientizarea activității antidrog s-a constituit o comisie de monitorizare din care fac parte instituțiile competente în materie, precum Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Giurgiu, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Direcția Generală e Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și Unitatea de Primiri Urgențe .

Trimestrial, comisia prezintă în ședința de colegiu rezultatele obținute de fiecare instituție în parte. La prezentarea materialului a fost prezentă și presa.

http://www.valahiatv.ro/sedinta-colegiului-prefectural-26-04-2018/

COMPARTIMENTUL PRESĂ ŞI RELAŢII PUBLICE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN GIURGIU

Advertisement

Arhive