Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Regimentul de infanterie 5 „Vlaşca”, trei fotografii de acum 110 ani! GIURGIU INEDIT

Giurgiu Regimentul 5 Vlasca site

Aceste fotografii sunt din 1902. Ceea ce puteţi admira aici sunt câţiva dintre ofiţerii şi soldaţii Regimentului de Infanterie Vlaşca nr. 5, cu garnizoana la Giurgiu. În acea perioadă făcea parte din Divizia a 2-a.

Acum 110 de ani, Regimentul 5 Vlaşca, din oraşul Giurgiu, era unul de elită în cadrul glorioasei armate române. De pildă, la o vizită a Principelui Carol la Slănic Prahova, în 1902, paza salinelor şi a Penitenciarului de la “Ocnă”, cum se numea în acea perioadă, era asigurată de un pluton de la Regimentul 5 Vlaşca. Acel pluton din Regimentul 5 Vlaşca, care făcea paza la temniţă sub comanda sublocotenentului Gheorghe Ciunga, i-a dat onorurile cuvenite Principelul Carol.

În Primul Război Mondial este cunoscută jertfa supremă a celor două companii de vânători din Regimentul 5 Vlaşca, care au fost distruse de inamicul german, în Bătălia de la Predeal (octombrie 1916).

Mai târziu, în cel de-al Doilea Război Mondial, Regimentul 5 Dorobanţi Vlaşca făcea parte din Divizia 4 Infanterie (1941-1944).

Regimentul 5 Dorobanţi “Vlaşca” a fost înfiinţat pe 1 iulie 1872 la Galaţi şi mutat în ianuarie 1877 la Giurgiu, prin Decretul 2195/ 26.11.1876. La vremea aceea, sub denumirea Divizia a 2- Teritorială Giurgiu, avea în componenţă Brigada 6 Infanterie Giurgiu, Brigada 7 Infanterie Giurgiu, Brigada 4 Infanterie Giurgiu şi Divizia 4 Infanterie Giurgiu.

Giurgiu Ofiteri Regimentul 5 Vlasca site

Batalionul Vanatori Vlasca Giurgiu site

Trei imagini absolut spectaculoase, din ALBUMUL ARMATEI ROMÂNE, pe anul 1902. În ultima apar ofiţeri din BATALIONUL 6 VÂNĂTORI din cadrul REGIMENTULUI VLAŞCA 5. Imaginile au fost executate la Giurgiu. În vremurile noastre nu au mai rămas niciuna dintre aceste clădiri superbe, după cum se poate observa în imagini, care se aflau pe şoseaua Bucureşti, vizavi de Spital. De armată… nici nu mai încape vorbă…!

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

9 Responses to Regimentul de infanterie 5 „Vlaşca”, trei fotografii de acum 110 ani! GIURGIU INEDIT

 • Gheorghe Calotă Gheorghe says:

  Tatal meu a facut razboiul la Regimentul de infanterie 5 Vlasca, mergand pana la Cotul Donului unde, fiind ranit, a facut cale intoarsa. In iunie 1941, pe dealul Tabanului-la – Pietrarii, tot satul Sf.Gheorghe a urcat sa SALUTE militarii Regimentului de infanterie 5 Vlasca. Trenul ducea militarii pe front!
  Am participat la PLECARE. Aveam 5 ani!!! Imi amintesc cum femeile plangeau si strangeau in brate copiii!

 • armatele noastre acum sunt hoardele de tzigani…

 • Anton Gheorghe says:

  Superbe imagini,mai ales ca si eu am imbracat uniforma cu lampas lat si rosu ca de general,cand aveam 16 ani,in clasa a X-a la Liceul Militar din Breaza.Pe locul unde acum se afla INTEREX inainte era o vale numita CEAIR,acolo faceau instructie soldatii de la regimentul din apropiere si acum aflu ca acele cladiri tip garnizoana militara nu mai exista.In drumurile catre si de la scoala ma opream deseori si asistam la sedintele de instructie,terenul vaii era prevazut cu diverse transee,pozitii de tragere,adica lucrari genistice realizate de soldati.De aceea terenul nu era specific unui meci de fotbal ,dar aveam peste caile ferate Valea lui Gheorghita.

  • Giurgiuveanul says:

   Noi ne-am referit la cladirile din imagine, nu la cele apropiate zilelor noastre. Acestea mai exista…INCA

  • Domnule, e posibil sa fiu sclerozat la varsta asta, dar eu imi aduc aminte altfel. Unde e Interex-ul era cartier saracacios, Caramidarii Vechi, iar pe partea cu blocurile unde era valea din unitatea militara s-a construit Velodromul de pamant prin ’50, dar nu imi aduc aminte de numele „Ceair”. Aceasta denumire era asociata cu zona de pe Sloboziei unde e cimitirul Sf Haralambie langa canal/Dunare…

 • costin says:

  Onoare si Patrie! (calatorie in timp)
  Ce le-a dat Cuza militarilor le-a luat tov .Boc.Militarii nu erau oameni obisnuiti,erau manati de un sentiment indescriptibil rar si aveau un statut aparte,erau respectati si pretuiti.Acum orice trepadus agramat si frustrat incearca prin orice mijloace sa aduca prejudicii de imagine militarilor(cei cativa,ce au mai ramas),manifestandu-si mojicia la cote maxime.
  Rusinos!!

  • Boc a vrut sa le ia unor criminali rusofoni tradatori care au tras in popor si in copii nevinovati la revolutie si altor criminali din securitate care au ucis elita tarii, nu patriotilor din poze sau din timpul lui Cuza.

 • bogdan says:

  Am observat in prima poza ca alaturi de oaste era un preot.
  ma bucur ca ca erau invitai de seama la astfel de evemimente

 • ionutz says:

  ce este de remarcat,ca tinuta era impecabila iar mustata era la loc de cinste..

Arhive