Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

ArhiveŞoferii profesioniști, un nou control medical obligatoriu

a sofer profesionistMinisterul Sănătății vrea să introducă un nou examen medical pentru persoanele care dau examen pentru permisul de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupa II, control care va fi obligatoriu. 

Pe pagina ministerului Sănătății a fost publicat recent, în dezbatere publică, un proiect de ordin care modifică Anexa 2 la Ordinul ministrului sănătăţii nr 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Potrivit proiectului, cei care doresc să devină șoferi profesioniști vor avea de făcut în plus față de acum, un control pneumologic.

Actuala legislație prevede ca fișa medicală pentru obținerea permisului să conțină examene de specialitate la medicină internă, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, otorinolaringologie și oftalmologie.

Proiectul prevede ca pentru persoanele care doresc să obțină permis de categoria II, adică C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb (autovehicule de mari dimensiuni, precum autobuze, camioane, transport mărfuri), să facă și un examen la specialitatea pneumologie.

„Controlul pneumologic pentru identificarea riscului de apnee în somn se realizează doar pentru solicitanții de permise pentru grupa II”, prevede documentul.

În urma acestei examinări, candidatul va fi declarant apt/inapt. În cazul în care la una din specialitățile medicale menționate în fișă, candidatul este declarant inapt conducere auto, aceasta va fi și concluzia finală a examenului medical.

Proiectul prevede, de asemenea, creșterea valabilității examenului medical, de la 6 luni, cât este în prezent, la 1 an, în cazul tuturor categoriilor de obținere a permisului de conducere.

sursa: legestart.ro, ms.ro

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive