Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Tacâmurile şi farfuriile de unică folosinţă, interzise în UE! De când VEZI AICI

produse_67302700Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe data de 21 mai măsurile propuse de Comisia Europeană menite să reducă deşeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile.

Normele prevăd diferite măsuri care se aplică diferitelor produse şi plasează UE în prima linie a luptei mondiale împotriva deşeurilor marine. În cazurile în care există alternative la îndemână şi accesibile ca preţ, se va interzice introducerea pe piaţă a articolelor din plastic de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile, farfuriile şi paiele.

În cazul altor produse se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel naţional, pe cerinţele de proiectare şi etichetare şi pe obligaţiile producătorilor în ceea ce priveşte gestionarea ori eliminarea deşeurilor.

Măsuri diferite pentru produse diferite

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, a afirmat în acest context: “Paiele sau tacâmurile din plastic sunt obiecte care, deşi sunt mici, pot provoca daune grave pe termen lung. Legislaţia privind articolele din plastic de unică folosinţă va elimina 70% din deşeurile marine, evitând daune asupra mediului care, în caz contrar, s-ar ridica la 22 de miliarde euro până în 2030. Această directivă ilustrează în mod optim rolul legislaţiei europene: răspunde cererii cetăţenilor, aduce beneficii planetei şi dă tonul unor acţiuni la nivel mondial.”

Noile norme vor introduce măsuri în funcţie de diferitele produse:

*o interdicţie privind anumite articole de unică folosinţă din plastic, în cazul cărora există alternative pe piaţă: beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţişoarele pentru baloane, precum şi paharele, recipientele pentru alimente şi băuturi fabricate din polistiren expandat şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile;

*măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente şi pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum şi aplicarea unei marcări şi etichetări specifice în cazul anumitor produse;

*scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deşeurilor, aplicate unor produse;

*un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90% până în 2029 (77% până în 2025) şi introducerea unor cerinţe de proiectare pentru ataşarea capacelor la sticle, precum şi obiectivul de a include în proporţie de 25% plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 şi de 30% în toate sticlele din plastic începând cu 2030.

Atunci când vor fi puse în aplicare, noile măsuri vor aduce beneficii atât pentru mediu, cât şi pentru economie: evitarea producerii a 3,4 milioane de tone de CO2 echivalent; evitarea aducerii de daune mediului care s-ar ridica la 22 de miliarde euro până în 2030; economisirea de către consumatori a unei sume estimate la 6,5 miliarde euro.

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive