Tânăr giurgiuvean prins la volan sub influența alcoolului, cercetat penal de Poliția Rutieră. Ce prevede legea
Polițiștii au depistat un tânăr, de 20 de ani, din comuna Gogoșari, în timp ce conducea un autoturism, aflându-se sub influența băutorilor alcoolice.
A fost testat cu aparatul etilotest Drager care a indicat valoarea de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Județean Giurgiu, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.
Poliția Română reamintește că, în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:
Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte si suspendarea permisului pentru 6 luni.
Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Pentru minim 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează.
Refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Art. 336 Cod Penal:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.