13 Septembrie, Ziua Pompierilor: grade noi și mesaje de felicitare
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, șase pompieri giurgiuveni care s-au evidenţiat prin modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim.
Ofițerii, maiștri militari și subofițerii au fost avansați în gradele de:
- căpitan: un ofițer;
- maistru militar principal: un maistru militar;
- plutonier adjutant – patru subofițeri.
Având în vedere importanța zilei de 13 septembrie, la ceas aniversar, inspectorul șef al ISU Giurgiu transmite următorul mesaj:
“Anul acesta sărbătorim 172 de ani de continuitate în activitate. Și, de fiecare dată, în aceste momente, evocăm eroismul dovedit pe câmpul de luptă de către înaintaşii noştri.
Bătălia din Dealul Spirii, purtată împotriva trupelor otomane, a evidenţiat legătura strânsă între pompieri şi popor. Astfel, la 13 septembrie 1848, pompierii militari au înfruntat o oaste turcă intrată pe teritoriul românesc cu intenţia de a înnăbuşi Revoluţia. Cu dragoste față de ţară, compania de pompieri, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turcești, punând mai presus de propria viață, idealurile și libertatea.
În paginile de istorie se înscriu şi alte fapte de vitejie ale pompierilor, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi a bunurilor, pe timpul celor două războaie mondiale.
Inundațiile ce au avut loc în țara noastră în perioada 1970-1975 sau cutremurul din primăvara anului 1977 au fost, de asemenea, evenimente la care pompierii au participat, salvând vieți omenești și bunuri materiale. Zile și nopți la rând au intervenit pentru salvarea supraviețuitorilor de sub dărâmături și alimentarea populației cu apă.
Aniversarea de astăzi ne oferă ocazia să rememorăm tradiţia istorică şi, deopotrivă, aprecierea de care pompierii s-au bucurat de-a lungul timpului din partea cetăţenilor.
În ultimii ani, instituţia pompierilor români s-a dezvoltat continuu, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor, la actuala gestionare a tuturor situaţiilor de urgenţă: inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, înzăpeziri, secetă, accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale, descarcerare şi prim ajutor acordat persoanelor aflate în situaţii deosebite.
În mod firesc, gestionarea problematicii din ce în ce mai complexe din sfera situaţiilor de urgenţă presupune existența unor oameni profesioniști, curajoși, devotați, pe care te poți baza în orice moment și care sunt dispuşi la sacrificii.
Pompierii militari din cadrul ISU Giurgiu au dovedit, de nenumărate ori, că au aceste calităţi, fiind permanent în slujba cetăţenilor şi a comunităţii.
Și tocmai această seriozitate i-a determinat pe cetățeni să aibă din ce în ce mai multă încredere în pompieri și să-i numească “salvatori”, iar această încredere este consolidată, zi de zi, prin fiecare intervenție și prin fiecare viață pe care o salvăm.
La ceas aniversar le mulțumesc tuturor pompierilor pentru activitatea pe care o desfășoară în fiecare zi, pentru spiritul de sacrificiu și efortul pe care îl depun în acele misiuni greu de gestionat, dar pe care reușesc, de fiecare dată, să le îndeplinească, fără probleme, oferind astfel siguranță giurgiuvenilor.
Tuturor le transmit cele mai calde felicitări, sănătate, putere de muncă și împliniri în plan personal și profesional!
La mulți ani tuturor pompierilor!”
Compartimentul Informare și Relații Publice