ATENȚIONARE METEO pentru județul Giurgiu
Începând de mâine dimineață, de la ora 10:00, până duminică, la aceeași oră, în județul Giurgiu vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50-70 km/h), vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operațional al ISU Giurgiu. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni inundațiile, trebuie curățate din timp șanțurile și rigolele de scurgere, care permit evacuarea apelor pluviale. De asemenea, gunoaiele menajere sau resturile vegetale nu trebuie aruncate în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Pe timpul acestei atenționări, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– nu atingeți firele căzute la pământ.
În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc. Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Lasă un răspuns