Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Cronica unei (duble) lansări de carte

10564972_1506161382930134_92264662_oVineri, 25 iulie 2014, Cafeneaua artistilor – Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu – dubla lansare de carte: “Se apropie ora meciului” de Petre Cristea, despre fotbalistul român internaţional, Bebe Năsturescu (Editura pentru sport) “Cazul Doctor Tanasescu” de Dan Mucenic, despre Dr. Dan Claudiu Tănăsescu şi familia sa (Editura Semne).

Rod Stewart şi Julio Iglesias declarau cândva că ar fi vrut să fie staruri în fotbal, dar nereuşind, au devenit în muzică.

Ma întreb de ce fotbalul este Sportul Rege. O explicaţie ar fi mingea.

Toate sporturile cu mingea sunt relative, au la baza hazardul si acesta aduce publicul. Nu ştii până în ultimul moment de câte ori va intra mingea în plasă. In plus, pe stadion, sunt permise descatuşări de sentimente, limba e sloboda si poate rosti toate frustrarile acumulate peste saptamana. Frumoasele noastre duminici cum bine le numea Ioan Chirila, sunt frumoase fiindca sunt pline de fotbal si dupa ele facem, televizat sau nu, Procesul si Recursul Etapei, cu gandul la Traian Ovidiu Ioanitoaia – născut la Periş, absolvent al Colegiului Naţional Ion Maiorescu din Giurgiu, coleg de clasă şi bun prieten cu avocatul Dragoş Ujeniuc, profesorii de sport Candid Antonescu şi Virgil Câinaru şi economistul Dumitru Săndulescu.

Ovidiu Ioanitoaia spunea in cartea de reportaje “Barbati cu obiceiuri de eroi” ca “timpul muncii e tot timpul”. Intr-o relatare a lui Ioan Chirila de la Montreal, Bella Karoly, antrenorul campioanei olimpice de gimnastica, Nadia Comaneci, la întrebarea: “Nadia a muncit sau a avut talent?”, răspundea fără nici o ezitare: “Nadia a muncit ca si cum nu ar fi avut talent”.

Cam aşa stau lucrurile cu marele portar giurgiuvean Narcis Coman, fotbalisti internationali: Bebe Năsturescu şi Gino Iorgulescu, care tot aici, în oraşul de lângă Dunare au invatat sa mangaie si sa dezmierde ca pe o femeie, mingea de fotbal.

Ronaldo spunea: “Am mingea la picioare”. Întreg Globul Pamantesc e o minge, o brazuka anul acesta pe care repauzeaza semeata, talpa cu crampoane a fotbalistilor celebri.

Dan Claudiu Tănăsescu, doctor si cronicar sportiv, autor si de literatura beletristica, interferand autobiografia cu fictiunea, a editat acum “Brazuka si ratangii”, prima carte aparuta aici in Romania dupa Campionatul Mondial din Brazilia si analizand competent acest eveniment planetar. Va urma – si la sugestia mea – editarea unei alte carti despre Campionatul Mondial din tara lui Pele si a lui Neymar scrisa de Mircea M. Ionescu si care s-a bucurat deja de o calda primire pe retelele de socializare.

Mircea M. Ionescu, dramaturg consacrat, cavaler al fluierului si taxi driver ireprosabil al minunatei metropole New York, ramane inainte de toate fabulosul cronicar sportiv, care a stat la masa cu zeii muritori ai fotbalului, care aveau lumea la picioare si carora le-a pus enigmaticele sale intrebari intocmai Sfinxului din Teba.

10565886_1506161376263468_1890523017_o

Actualul director al Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu, Mircea M. Ionescu, amfitrionul intalnirii literare, scria in urma cu ani “Columb a descoperit America, Hagi a cucerit-o”. Cred ca toti sportivii sunt navigatori pe marile somnului, purtandu-ne pe Corabia Sperantei intocmai Argonautilor lui Iason in cautarea Lanei de Aur, care este Performanta.

A performa inseamna a-ti depasi propriile tale limite. Tu esti propriul tau oponent. Daca te invingi pe tine, ai cucerit lumea.

Viorica Tigau, marea campioana la atletism este in sala si imi zambeste larg, fermecata de faptul ca un doctor pune mai presus de reusitele stiintei pe cele ale sportului. Este firesc sa fie asa deoarece sportul sacrifica clipa de clipa fizicul intr-un razboi de uzura in care nervii, vointa, ambitia si fair-play-ul nu au voie sa cedeze. În asentimentul meu este şi deputatul Nicolae Florian, maestru al luptelor de contact, căruia aş fi fost tentat să-i spun ca fotbalul nu e un sport de contact ci unul de lovituri.

10581187_1506164522929820_79077141_o

Mircea M. Ionescu imi sopteste in culise, adica pe scena dupa terminarea festivitatilor, ca ar fi vrut sa intervina in timpul discursului meu si sa spuna ca intradevar, Bebe Nasturescu si Narcis Coman au muncit enorm, dar intocmai Nadiei, au avut talent.

Doctorul Dan Claudiu Tanasescu a acceptat ideea impartasita de mine, cum ca noi medicii, nu putem duce prea mult viata inainte, in schimb fiecare dintre noi o poate prelungi la infinit inapoi, prin amintiri, memorii, istorii depanate, ca la cafeneaua de astazi.

Alecu Iorgulescu a semnat alaturi de Ionel Dandareanu, Diploma de Excelenta acordata rapidistului Bebe Nasturescu, jucator candva la Giurgiu.

Daca Rapidul mai are nevoie de bani, cred ca aceasta diploma e unul din articolele din galeria de lux alb-violeta, care poate fi sacrificata pentru nobilul tel de a aduce din nou echipa giulesteana acolo unde ii e locul.

Mirela Gruita, cunoscuta realizatoare de emisiuni de televiziune ma saruta cu drag pe obraji, ca dupa o victorie a Dunarii Giurgiu, dupa un meci cu Mogosoaia. In poarta evident, Narcis Coman. In echipa competitoare dar prietena, Dr Dan Claudiu Tanasescu. Scorul 1-0. Fotbalistii giurgiuveni sunt unanim deacord ca de la 1-0 in sus, in fotbal, orice scor e bun.

Narcis Coman isi asteapta cuminte randul la sarutat pe obraji, atragandu-i atentia doamnei Mirela Gruita ca el urmeaza. Tot el urmeaza si la emisiunea mea, invitat de onoare. Invitatia i-am facut-o cu ani de zile in urma, dar stiindu-se longeviv si-a trimis-o pe frumoasa sa fata, o doamna psiholog de renume sa il reprezinte. Acum va veni personal, infirmand deja, intocmai lui Mark Twain, propria sa disparitie, stire pe care a considerat-o intotdeauna cam exagerata.

10572762_1506168549596084_206684527_o

Scriitorul Dan Poenareanu imi promite ultima carte scrisa de domnia sa, atragandu-mi, insa atentia ca nu e nici pe departe ultima din cariera.

Domnul profesor Bilcea Daia, unul din fondatorii taberei de la Padurea Balanoaia, pledeaza pentru sport la toate varstele. Alaturi este ex-directorul Colegiului National Ion Maiorescu din Giurgiu, domnul Ion Dinca, gata pentru receptia din toamna a lucrarilor de ronovare ale liceului fondat in 1869.

In ultimul rand al salii, pentru o imagine panoramica, ca intr-o agora ateniana, tenisman-ul Marian Stavarache, care face filozofie cu si fara minge.

Ionel Muscalu, poetul asteptat de Dan Mucenic sa-si publice poeziile in colectia Biblioteca Giurgiuveana, vine cu ampla sa experienta de la oficiul pentru marci sa dea copy right-ul acestei intalniri memorabile.

Domnul Liviu Popazu, vice-primarul municipiului Giurgiu, imi marturiseste ca nu ma stia microbist. Ii raspund acum, ca fotbalul e un microb impotriva caruia nu vreau sa iau nici un fel de antibiotic.

Doamna invatatoare, Dana Ciobanu, ne fotografiaza din priviri si din aparat, iar fratele domniei sale, Ionut Mihai, ne face o invitatie la Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu “cu cartile pe masa”.

Urmatorul volum care va aparea in colecia Biblioteca Giurgiuveana este chiar a lui I.A. Bassarabescu, un scriitor prea repede uitat dupa ce a luptat deopotriva pe frontul razboiului si pe cel al literaturii.

Un Mecena al acestei intalniri a fost domnul deputat Florian Nicolae, care a contribuit la editarea uneia din carti, o alta implicare laudabila fiind aceea a Primariei Giurgiu, o institutie care si-a propus sa sprijine lunar cultura, fiindca asa cum spunea Presedintele american Kennedy: “Nu ne putem salva natiunea decat prin educatie”, si as adauga eu, nu in engleza ci in romana – modul cel mai direct, cel mai practic si cel mai sanatos de a te forma, atat interior, cat si exterior este prin sport.

Dr. Cosmin Ştefan Georgescu

* foto Daniel Grecu

One Response to Cronica unei (duble) lansări de carte

    Advertisement

    Arhive