Eutanasierea maidanezilor, din nou legală. Ce se va întâmpla la Giurgiu
Eutanasierea câinilor fără stăpân a devenit, din nou, legală. Şi asta deoarece Instanţa supremă a decis, săptămâna trecută, să respingă cererea unui ONG de suspendare a normelor de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân. Această decizie definitivă va permite administraţiei locale din Giurgiu să înceapă acţiunea de debarasare a străzilor de câinii maidanezi, care s-au înmulţit îngrijorător.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins definitiv, pe 26 noiembrie, cererea ONG-ului pentru protecţia animalelor Vier Pfoten de a suspenda normele de aplicare a Legii 258/2013, care permite eutanasierea câinilor fără stăpân.
„Admite recursul declarat de Guvernul României împotriva Sentinţei nr. 1982 din 20 iunie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi respinge cererea de suspendare. Admite cererile de intervenţie formulate în interesul Guvernului României. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 noiembrie 2015”, arată site-ul ICCJ.
Drept urmare, primăriile pot trece la aplicarea Legii 258/2013 şi la eutanasierea câinilor fără stăpân în termen de 14 zile de la capturare, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.
Reprezentanţii Primăriei Giurgiu spun însă că nu vor eutanasia pe bandă rulantă, ci vor colabora cu asociaţiile de profil pentru adoptarea animalelor fără stăpân. În plus, o astfel de asociaţie din Germania intenţionează să contruiască o hală pentru 200 de câini agresivi aflaţi acum în adăpostul gestionat de autorităţi. Pe de altă parte, şi adăpostul pentru câini aflat în administrarea autorităţilor va fi extins cu circa 270 de locuri.
Problema ar putea fi rezolvată, în opinia autorităţilor, şi prin implicarea celor de la Direcţia Sanitar-Veterinară, care ar trebui să identifice câinii din gospodării,, astfel încât să existe o evidenţă clară a acestora iar unii dintre ei să nu mai ajungă pe străzi.
Marcela Petcu