21 septembrie, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Bolii Alzheimer
Ziua de 21 septembrie marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Bolii Alzheimer. Evenimentul are ca scop creşterea gradului de conştientizare la nivelul populaţiei şi, mai ales, la nivelul factorilor de decizie asupra ameninţărilor tot mai mari pe care le presupune această boală pentru cei dragi nouă, dar şi pentru sănătatea societăţii în ansamblu.
Conform studiilor actuale, Alzheimer este cea mai răspândită formă de demenţă în UE. Odată cu creşterea speranţei de viaţă, în special în ţările dezvoltate, incidenţa demenţei a crescut dramatic. Dacă luăm în calcul şi tendinţa de îmbătrânire a populaţiei înregistrată la nivelul multor state UE, şi cunoscând faptul că principalele persoane afectate de această boală sunt în vârstă de peste 60 de ani, putem spune că înmulţirea cazurilor de Alzheimer va continua şi în viitor. În ceea ce priveşte România, datele deţinute de Societatea Română Alzheimer evidenţiază că 150.000 de persoane suferă de o astfel de maladie, însa, dacă ţinem cont de faptul că o mare parte a bolnavilor nu sunt încă diagnosticaţi, se estimează că numărul total al acestora ar putea ajunge la 350.000.
De prea multe ori persoanele afectate de Alzheimer sunt marginalizate de societate, iar boala în sine este trecută sub vălul tăcerii, fiind considerată o ruşine. Acest tip de atitudini nu fac decât să aducă suferinţă în plus – şi bolnavilor, şi familiilor.
Pentru că una dintre problemele cu care se confruntă pacienţii cu Alzheimer este lipsa de îngrijire, aceştia ar putea beneficia, pe viitor şi de sprijinul asistenţilor sociali ai primăriei.
„Vom propune municipalităţii ca cel puţin un segment din serviciile sociale să fie dedicate şi acestor pacienţi”, a declarat deputatul Florian NICOLAE.