Alocaţii europene pentru sute de familii din judeţul Giurgiu
391 giurgiuveni s-au adresat în 2013 Agenţiei de Plăţi şi Prestaţii Sociale Giurgiu cu formulare europene pentru obţinerea de prestaţii sociale în statele membre ale Uniunii Europene. E vorba de giurgiuvenii care muncesc legal în străinătate şi care încearcă să beneficieze de alocaţii europene pentru membrii familiei lor.
Anul trecut, Agenţia de Plăţi şi Prestaţii Sociale Giurgiu a prelucrat 391 solicitări pentru prestaţii sociale europene. Cele mai multe formulare au venit de la giurgiuvenii care lucrează în Italia, Germania, Olanda şi Elveţia. Potrivit legislaţiei europene, pentru fiecare an de plată se cer date despre beneficiarul prestaţiei sociale din ţara de origine.
„La nivelul judeţului Giurgiu, anul trecut au fost prelucrate 391 formulare europene, fie că este vorba de E411, E401 sau E405. Cele mai multe solicitări au fost pentru Italia -97, urmate de Germania, cu 73 formulare, Olanda- 36 şi Elveţia- 28 de formulare. Însă cereri au venit şi de la giurgiuvenii plecaţi în Luxemburg şi alte state europene”, a precizat Laurenţiu Ionescu, directorul AJPIS Giurgiu.
Pentru a avea acces la aceste prestaţii familiale, persoanele interesate trebuie să cunoască cele două formulare europene aplicabile şi anume formularul E411, cererea de informaţii privind dreptul la prestaţiile familiale în statul de reşedintă al familiei, şi E401, atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor familiale.
Alocaţii substanţiale acordate de statele europene
Diferenţele între alocaţiile pentru copii din România şi cele oferite de alte ţări sunt semnificative, iar giurgiuvenii care lucrează peste graniţă pierd sume importante dacă nu se bucură de acest drept al lor. În ţările din vestul Europei, alocaţiile depăşesc 100 de euro, recordul deţinându-l Luxemburgul, cu peste 800 de euro pentru cel de-al treilea copil născut. Belgia stabileşte cuantumul alocaţiei în funcţie de numărul copiilor dintr-o familie, pentru un copil acordându-se 83 euro, iar pentru trei sau mai mulţi copii, 230 euro.
Franţa plăteşte o alocaţie de 124 euro pentru un copil şi ajunge până la 441 euro pentru patru copii. În Irlanda alocaţia este de 166 euro pentru un copil, în Italia se calculează în funcţie de veniturile familiei, pornind de la 120 euro/copil, în Olanda este între 65 şi 93 euro, în funcţie de vârsta copilului, în Suedia se acordă alocaţie 98 euro, iar în Marea Britanie, 101 euro.În Danemarca contează vârsta copilului, acesta primind 184 de euro până la doi ani şi 115 euro între şapte şi 17 ani. În România, statul acordă pentru un copil o alocaţie de doar 42 de lei pe lună, adică mai puţin de zece euro.
Marcela Petcu