Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Anul 2020. Pandemia COVID-19: Ce se va întâmpla cu LUMEA?

Alertă, Carantină, Izoletă, Pandemie. Virus, Coronavirus, Sars2, Covid19. Teamă…

Prof. Gheorghe CALOTĂ. Brăila

Vocabular frecvent folosit în lunile din urmă în toate organele de presă şi la toate posturile de televiziune! Avertismente severe şi insistente date de cele mai înalte oficialităţi ale statului, repetate obsesiv şi emoţional la toate posturile tv Pe plaja mai tuturor staţiunilor de pe litoral, pe terasele mai tuturor restaurantelor din ţară. în baruri şi cafenele. măsurile luate au fost appreciate ca…facultative… Amenzile date în prima etapă, multe şi în mai toată ţara, au fost contestate la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, pentru că este al poporului,…al boborului, ar fi zis nu ştiu ce personaj al lui Nenea Iancu, şi Înalta Curte, coborând jos în popor, a bifat avizul de neconstituţionalitate solicitat!!! Poliţia şi jandarmeria, abuzând probabil în unele cazuri, şi-au văzut  anulat tot efortul depus pentru aplicarea legii! În ultima parte a anului, când numărul celor găsiţi potitiv la testările care au crescut şi ele pe măsură ce pandemia devenea tot mai agresivă, aceiaşi comentatori de serviciu, pricepuţi la toate şi deştepţi şi cu soluţii tot timpul pe invers, reproşau autorităţilor că n-ar fi luat la timp !!!! cele mai potrivite măsuri, de unde , în  primul val al pandemiei, aceiaşi pricepuţi la toate, de ce ne-am grăbit cu starea de urgenţă, pentru ca, nu după mult timp, să reproşeze că măsurile ar fi fost tardive faţă de momentul de început al pandemiei.

S-ar putea să greşesc! Dar nu mi se pare normal să se dea o hotărâre judecătorească pentru anularea unui regim de carantină împus de un organ de specialitate. Este o schimbare de roluri nocivă, cu comportament confuz, rebel, agresiv până la nesupunere din partea multora dintre concetăţenii noştri!

Negaţioniştii de tot felul, şi sunt foarte mulţi, rebelii de profesie, chiar şi specialişti în domeniu, cu drept de a aprecia diferit dinamica fenomenului, invocă dreptul la libertate, uitând constant sau conjuctural,că omul este fiinţă socială şi că libertatea individului se termină unde libertatea lui lezează libertatea semenului său..

Cum fenomenul pandemiei este în evoluţie, cum manifestarea pandemiei la nivel global scoate în evidenţă aspecte nemaicunoscute şi diferite de la un moment la altul, cum nu se întrevede un remediu sau antidot care  să stopeze evoluţia şi, mai ales, cum statistica deceselor  înregistrează creşteri zilnice, teama şi neîncrederea par să zdruncine cam tot ceea ce ştiam noi că este bucuria zilei de mâine!

Autorităţile, puse în situaţia în care nu s-au gândit vreodată că vor fi puse,  începând de astăzi, introduc noi restricţii! Necesare!

Două dintre ele, una cu consecinţe imediate –închiderea pieţelor– ,alta cu consecinţe împrevizibilr pe termen mediu şi lung –închiderea şcolilor în întreaga ţară, cer o altă rezolvare!- Dumnezeu ştie ce rezolvare s-ar putea găsi!

Notă:1. Marţi îmi propusesem să cumpăr varză. Sper să găsesc. Se vinde afară!

          2.Cele trei nepoate, toate şcolăriţe, de astăzi trebuie să facă şcoală on-line, apreciată de una dintre ele: – Mai rău nici că se putea!

Advertisement

Arhive