Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Astăzi este Sfântul Ion! Cui urăm „La Mulţi Ani”?

ioan botezatorul_f94274581ePe 7 ianuarie, în fiecare an, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Aproximativ 2 milioane de români cu numele de Ion, Ioan, Ionel, Ioana, Ionela şi alte derivate îşi serbează în această zi onomastica şi este puţin probabil să existe vreo persoană care să nu aibă printre apropoiaţi vreun sărbătorit.

Dintre românce, cele mai multe se numesc Ioana, Ionela, Ionica, şi Nela.

Cei mai mulţi dintre bărbaţii care îşi serbează onomastica astăzi se numesc Ioan. Alţi au prenumele Ion, Ionuţ. Ionel şi Nelu.

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni. Vă dorim o zi de Sfântul Ioan cât mai frumoasă! La mulţi ani… tuturor celor împodobiţi cu numele Sântului Ion!

Biserica a inchinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

Ioan Botezătorul a fost fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos.

Din Evanghelie cunoaștem ca Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Boteza torul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfântul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca răsplata.

Advertisement

Arhive