Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Astăzi se împlinesc 131 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu

Numărul 28, anul XXV, din 25 iunie/ 7 iulie 1889, al revistei FAMILIA, proprietar, redactor responsabil și editor Iosif Vulcan, este cernit. Anunță moartea lui Mihai Eminescu.

 Din conținutul celor 12 pagini, transcriem doar un fragment :

 Moartea Poetului

  Cu 15 zile înaintea încetării lui din viață, scrie „ Românul “, doctorul  Șuțu a început a se îngriji de sănătatea luceafărului poeziei române, căci Eminescu începe a merge din ce în ce mai rău.

Ieri, vineri ( 16/28 iunie ) dimineața el ceru să i se dea un pahar cu lapte și care să i se trimită doctorului Șuțu căci vrea să vorbească cu el. Era în momente de luciditate ; doctorul întrebându-l cum se simte, Eminescu răspunse că are dureri în tot corpul, care îi cășunează mult rău. Din nenorocire … aceste momente lucide n-au ținut mult, căci după o jumătate de oră, bietul Eminescu începu din nou să… aiureze.

 Doctorul Șuțu căuta să-l liniștească și poetul se duse să se culce.

 Nu trecu nici o oră. Când doctorul Șuțu intră din nou la el, de astă dată îl găsi întins… fără nici o suflare.

 Eminescu murise.

 Doctorul Șuțu făcu cunoscută această știre tuturor prietenilor săi și membrilor consiliului de familie, ce s-a constituit marțea trecută.

 Corpul său a fost îndată transportat la o altă cameră a ospiciului în apropierea biroului doctorului  Șuțu. Stătea întins pe un pat și era ănvelit cu un zăbranic.

 Fața-i e foarte slăbită și are multe zgîrieturi, care au provenit din cauza mâncărimii ce suferea el.

“Democrația “ scrie că joi  seara el se plânse de o durere scurtă în piciorul drept. Bând un pahar de lapte, el se culcă în pat pe la orele 11, ca să nu se mai trezească.

După părerea doctorilor, moartea a provenit din apoplecsie„  

  • Un portret mai puţin cunoscut al lui Mihai Eminescu, creație de excepție  a graficianului Curții Imperiale, de la Viena, Th. Mayerhofer.

A consemnat Emil Talianu

Comentariile voastre sunt încurajate şi deschise. Injuriile, insultele, calomniile sau orice tip de comentariu agresiv sau neargumentat vor fi eliminate.
De acelaşi tratament vor avea parte şi atacurile personale asupra altor cititori, sau asupra persoanelor publice ori asupra autorilor materialelor.
Vă mulţumim pentru înţelegere.

Arhive