Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Astronomul giurgiuvean Mirel Bîrlan va publica „Astronomia pe înțelesul copiilor”, în Colecția „Biblioteca Giurgiuveană”, ediția 2020

Editată de către Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, anul acesta se împlinesc  7 ani de apariție neîntreruptă a Colecției „Biblioteca Giurgiuveană” . Finanțată de Consiliul Local al municipiului Giurgiu, este o colecţie de literatură, unică în ţară, menită să aducă la lumină valorile uitate ale scrisului giurgiuvean, dar şi pe cele proaspete sau în curs de maturizare.

În ediția din acest an, care vizează stimularea creației originale și afirmarea unor nume noi în sfera preocupărilor literare, în secțiunea dedicată copiilor se află în pregătire și  volumul  „Astronomia pe înțelesul copiilor”–  al cărui autor este astronomul Mirel Bîrlan.

Mirel Bîrlan, născut în anul 1963 în satul Vieru, comuna Putineiu din  județul Giurgiu este cercetător la Institutul de Mecanică Cerească şi Calculul Efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris și  preşedinte al Comitetului Naţional Român de Astronomie.

Este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică –  o organizație internațională înființată în anul 1960 cu sediul la Paris, singura organizație recunoscută care reunește elita activităților spațiale și are un număr de 899 de membri permanenți și 277 de membri corespondenți din 84 de țări, cercetători de elită, conducători de misiuni spațiale, astronauți și cosmonauți, personalități în politica spațială și diplomație, șefi de agenții spațiale..

El a reuşit să impună în catalogul asteroizilor numele ROMÂNIA pentru asteroidul cu numărul 7.986, iar asteroidul cu numărul 10.034 (descoperit pe 30 decembrie 1981 de către Edward L. G. Bowell) a primit numele Bîrlan în onoarea sa.

Advertisement

Arhive