Bani pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, din judeţul Giurgiu
620.000 lei au fost alocaţi judeţul nostru pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Mai precis, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, proiectul iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale privind repartizarea pe judeţe a sumelor pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, integraţi în învăţămîntul de masă, pentru anul 2016.
Astfel, la nivelul ţării, a fost alocată suma de 68 milioane lei pentru susţinerea integrării a 27.350 copii aflaţi în această situaţie. Părinţii trebuie să depună actele necesare la unitatea de învăţământ pentru a beneficia de aceste drepturi. Prin adoptarea acestui act normativ se urmăreşte încurajarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi a copiilor cu deficienţe de învăţare sau cu dificultăţi de adaptare sau dizabilităţi să frecventeze învăţământul preuniversitar de masă.
Câţi bani primesc
Potrivit informaţiilor oficiale transmise de Ministerul Educaţiei, sumele repartizate se aprobă din bugetele judeţelor şi vor fi folosite pentru plata drepturilor de care beneficiază copiii cu cerinţe educaţionale speciale, pentru toate zilele de şcolarizare pe anul 2016, constând în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei. Conform metodologiei de aplicare a hotărârii de guvern, părintele solicită în scris, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, acordarea acestor drepturi. Cererea scrisă este depusă la unitatea de învăţământ preuniversitar de masă cu personalitate juridică în care este înscris copilul şi este însoţită de o serie de documente, în copie: certificatul de naştere al beneficiarului, actul de identitate al părintelui sau, după caz, al reprezentantului legal şi certificatul de orientare şcolară şi profesională. Valoarea alocaţiei de hrană (lei/zi/copil) este de 16,60 lei.
Valoarea drepturilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite sau manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil) este de: 498 lei pentru grupa de vârstă de la 3 la 7 ani, inclusiv; 611 lei pentru grupa de vârstă de la 7 la 14 ani, inclusiv; 754 lei pentru grupa de vârstă de la 14 la 18 ani, inclusiv; 844 lei pentru grupa de vârstă 18 – 26 de ani, inclusiv.
Unităţile de învăţământ de masă plătesc beneficiarilor sumele aferente reprezentând alocaţia zilnică de hrană în primele 5 zile lucrătoare ale lunii pentru luna sau lunile precedente, în funcţie de numărul de zile de şcolarizare şi a prezenţei şcolare înregistrate în lunile anterioare. Fac excepţie de la condiţia de acordare a drepturilor, în funcţie de prezenţa şcolară, beneficiarii care au certificat de orientare şcolară şi profesională şi care sînt şcolarizaţi la domiciliu sau internaţi în unităţile sanitare. Cuantumurile aferente drepturilor de care beneficiază copiii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, cu excepţia sumelor reprezentînd alocaţia zilnică de hrană, se plătesc până la sfârşitul anului calendaristic. Potrivit informaţiilor venite de la Ministerul Educaţiei, judeţului Giurgiu i s-a alocat suma de 620.000 lei.