Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Care sunt NOILE MĂSURI privind purtarea măștii în aer liber și funcționarea teraselor, INSTITUITE DE GUVERN

La propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), Guvernul a aprobat noi măsuri pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, modificate față de cele prezentate cu o zi înainte de CNSU.

Masca de protecție este obligatorie în unele spații deschise, între anumite ore, stabilite prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), la propunerea Direcției de Sănătate Publică. Cu alte cuvinte, măsura este valabilă numai dacă CJSU decide că se impune și, bineînțeles, anunță public acest lucru, spre informarea populației.

Eventuale restricții privind orarul de funcționare și activitatea teraselor dintr-o anumită localitate/zonă se iau la nivel central de către CNSU, care se întrunește joi pentru a decide unde se impun astfel de măsuri.

Propunerea CNSU prin care pe plajă ar fi putut sta mai aproape de 2 metri doar persoanele din aceeaşi familie nu a fost inclusă în Hotărârea de Guvern.

Măsurile adoptate de Guvern:

1. Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice în anumite intervale orare stabilite prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc la propunerea Direcției de Sănătate Publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilită în condițiile legii.

Administratorii sau proprietarii spațiilor publice deschise stabilite afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective.

2. Operatorii economici care desfășoară activitate în spații precum terasele, cluburile, barurile și altele asemenea au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a CNSU. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu coronavirus.

Operatorii economici respectivi au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți (n.r. – inclusiv dans).

Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a CNSU. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu coronavirus.

Aici integral Hotărârea de Guvern

Arhive