Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Casa de Cultură Giurgiu, un sediu improvizat pentru teatru!

Casa de Cultura Giurgiu 1965

Această fotografie datează din 1965. Un an mai târziu, Casa de Cultură a oraşului Giurgiu, cum s-a numit iniţial, a fost inaugurată. Ea a fost construită cu fonduri locale, în mare măsură provenite de la muncitorii Şantierului Naval Giurgiu, şi nu de la centrul PCR, cum

s-a întâmplat în alte cazuri.

Teatrul Tudor Vianu Giurgiu

Sala mare are o capacitate de circa 500 de locuri iar sala mică de 87 de locuri.

Într-o perioadă, cei mai în vârstă ne pot lămuri dacă doresc, sala mică a servit drept bibliotecă orăşenească.

Teatrul de estradă „Ion Vasilescu” s-a mutat aici, mai degrabă a fost mutat, în noiembrie 1981.

În 1993 denumirea s-a schimbat în Teatrul „Valah”.

Din 2011 se numeşte Teatrul „Tudor Vianu”.

Din păcate, trebuie să recunoaştem că actualul sediu al Teatrului „Tudor Vianu” nu a fost şi nu este unul propice, asemănător celorlalte teatre din România.

Prima greşeală a autorităţilor giurgiuvene a fost aceea când au schimbat numele unui teatru cu tradiţie, în Capitală şi în ţară, „Ion Vasilescu”, într-unul simplist, Teatrul „Valah”, care nu a făcut altceva decât să-l afunde în anonimat.

Cât timp a fost la Giurgiu, Teatrul „Ion Vasilescu” a oferit spectacole cu nume sacre ale scenei româneşti: Dem Rădulescu, Hamdi Cerchez, Cornel Gârbea, Sile Marinescu, Dumitru Răşchitor, Aurelian Napu, Ştefan Hagima, Mihai Dobre, Geo Dobre, Ştefan Bărbulescu, Mircea Creţu şi mulţi mulţi alţii.

Să nu uităm şi stelele: Victoria Mierlescu, Virginia Rogin, Carmen Petrescu, Domniţa Mărculescu, Anca Szönyi sau Anca S. Thomas, sora actriței Julieta Szönyi, Anca Alexandra.

Să mai amintim că au existat, chiar şi la Giurgiu, secţia folclor (cine i-a uitat pe maestrul Ion Albeşteanu, alături de soția sa Tița Ștefan, Mihai Căluşaru şi ansamblul lor) şi secţia revistă unde au activat: Petre Geambaşu, Cornel Constantiniu, Lucky Marinescu, maestrul Valenţiu Grigoriu şi renumita sa orchestră.

În câţiva ani majoritatea numelor grele de pe afişele teatrului au plecat la Bucureşti.

Până la urmă, nici atribuirea numelui marelui om de cultură giurgiuvean „Tudor Vianu” se pare că nu a fost o soluţie tocmai fericită pentru actorii din Giurgiu.

După cum aflăm din declaraţiile actualului manager al Teatrului, această rebotezare nu i-a făcut pe giurgiuveni să dea năvala în sala de spectacole, dimpotrivă….

Vasile Arcanu

3 Responses to Casa de Cultură Giurgiu, un sediu improvizat pentru teatru!

Arhive