Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile

Arhive

Cine se luptă pentru conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale

Parchetul Bolintin ValePotrivit Institutului Naţional al Magistraturii, la concursul sau examenul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor la curţile de apel, tribunale, judecătorii, precum şi la parchetele de pe lângă acestea s-au înscris mai puţini candidaţi decât locurile scoase la concurs. Înscrierea s-a făcut între 13 septembrie şi 4 octombrie 2013, urmând ca până pe 18 octombrie 2013 să se depună proiectele referitoare la exercitarea atribuţiilor specifice. Decizia de a organiza concursul sau examenul s-a luat pentru ocuparea a 118 funcţii vacante de preşedinte şi vicepreşedinte de la curţile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii, precum şi a unui număr de 99 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror şi prim procuror adjunct de la parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunal şi judecătorii. În judeţul Giurgiu, a fost scoasă la concurs o singură funcţie de conducere, respectiv cea de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale. Un singur candidat, procurorul Emilia Ion, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, a optat şi a fost admis pentru a participa la concurs.

Numirea judecătorilor şi procurorilor în funcţie se face pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Numirea în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte la curţile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de câte ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii. La fel, şi pentru funcţiile de procurori.

Pot participa judecătorii şi procurorii care au obţinut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, îndeplinesc condiţiile de vechime şi au cel puţin gradul profesional corespunzător instanţei sau parchetului pentru ale căror funcţii de conducere candidează. Candidaţii trebuie să treacă printr-o testare psihologică, pentru evaluarea capacităţii candidaţilor de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea şi verificarea rezistenţei la stres. Este vorba despre un test scris şi susţinerea unui interviu în faţa unei comisii formate din doi psihologi. La această probă, candidaţii primesc un calificativ, pe baza unui raport privind profilul psihologic. Urmează susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere, un test oral, în faţa comisiei de examinare. Proba se înregistrează cel puţin audio şi se păstrează un an de la data desfăşurării acesteia. Ultima etapă a concursului este susţinerea testării scrise privind managementul, comunicarea şi resursele umane, un test grilă. Comisia de concurs stabileşte un set de trei variante de subiecte, cu 24 de ore înainte de testare. Notele sunt de la 0 la 10. Potivit regulamentului de concurs, nota finală a concursului reprezintă media aritmetică dintre nota de proiect şi nota de la proba scrisă. Funcţia de conducere vacantă va fi ocupată de candidatul cu nota cea mai mare. În caz de medii egale, departajarea se face în funcţie de nota la testarea scrisă, respectiv vechimea cea mai mare în funcţie. Candidatul trebuie să obţină minim media 7, iar notele să fie de cel puţin 5, pentru a promova examenul.

Marcela Petcu 

Advertisement

Arhive