Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat astăzi, 27 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 107. Care sunt modificările aduse

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 27 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 107. Modificările aduse prin această hotărâre sunt:

1)actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie;

2)modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:
a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

3) interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

„Având în vedere alertele primite de la OMS și Centrul European de Control al Bolilor, în mod normal, și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate de către aceste instituții. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU, care aliniază și România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile în zona afectată. Călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinați timp de 14 zile, iar în prezența unui test negativ, pot ieși din carantină, într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.

Se modifică clasificarea țărilor și teritoriilor aprobate prin hotărârea CNSU nr.106 din 26 noiembrie 2021, în sensul introducerii statelor: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, în zona roșie, începând cu data de astăzi (n.r. sâmbătă, 27 noiembrie). Ea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi. Hotărârea nr.43 din 1 iulie 2021 a CNSU se va mofifica și se va completa astfel: 

Prin excepție de la prevederile art. 5, pentru toate persoanele, cetățeni români, cetățeni ai UE, ai spațiului economic european sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din țările menționate anterior, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai menționat că pentru toate persoanele care vin din aceste zone se instituite obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui test negativ, aceștia pot ieși din carantină în ziua a zecea.

Advertisement

Arhive