Get Adobe Flash player
+37
°
C
+38°
+23°
Giurgiu
, 22
+39°+24°
+39°+23°
+37°+21°
+39°+23°
+38°+21°
+39°+21°
Prognoză pe 7 zile
ziare.antena3.ro

Arhive

Cum ne personalizăm locuinţele… prin culoare? Totul despre vopseaua lavabilă. INTERVIU cu Roxana Bolinitiş, owner Full House Dekor! (FOTO)

IMG_8307Cu toţii ne dorim ca locuinţele noastre să arate cât mai bine. Din acest motiv incercam să ne personalizam căminele fie prin culoare, folosind vopsea cu efecte speciale, fie prin piese de mobilier impresionante. Dacă cea de-a doua varianta este mai costisitoare, prima este la îndemâna tuturor.

IMG_8296

IMG_8303

IMG_8299

Asa ca vom incerca sa deslusim secretele vopselei lavabile, caci fiecare dintre noi doreste sa descopere cea mai buna varianta, si de ce nu, si cea mai ieftina solutie cu care sa isi finiseze locuinta.

Oferta este foarte variata, fiecare vopsea are propriile particularitati, unele dintre ele se potrivesc doar pentru anumite suprafete, unele rezista la spalare, altele nu.

Si pentru ca pe piata vei gasi o gama variata de vopsele lavabile si tencuieli decorative, am discutat cu Roxana Bolintiş, owner Full House Dekor, care ne-a explicat ca vopseaua poate fi clasificata in mai multe categorii in functie de: locul aplicării în vopsea lavabila pentru interior şi vopsea lavabila pentru exterior; de proprietati, astfel vopsea antimucegai – acest tip de vopsea previne aparitia mucegaiului, datorat igrasiei; este destinata spatiilor interioare, in special bailor si bucatariilor; vopsea lavabila antibacteriana – este recomandata pentru spatiile unde este necesar un nivel sporit de igiena: spitale, gradinite, camera copiilor, deoarece ea ajuta la mentinerea unui mediu mai sanatos; vopsea cu un grad ridicat de acoperire – acest tip de vopsea promite o buna acoperire dintr-un singur strat; vopsea pentru protectie impotriva intemperiilor – recomandata pentru spatiile exterioare, datorita rezistentei crescute atat la temperaturii ridicate, cat si la cele scazute si chiar la umezeala.

Un alt criteriu de clasificare este cel privind rezistenta la spalare, categoriile fiind după cum urmează: vopsea semilavabila – este o alegere economica, aceasta nu ofera o rezistenta ridicata la frecare sau spalare; vopsea lavabila – ofera rezistenta la frecare sau spalare; vopsea superlavabila – este rezistenta in timp/ofera rezistenta la frecare sau spalare şi vopsea ultralavabila – foarte rezistenta in timp, rezistenta la spalare si frecare si chiar murdarie.

Reporter: Cu o gama atat de variata de vopsele lavabile, cu meseriasi care de cele mai multe ori ne recomanda o vopsea cu care sunt obisnuiti sa lucreze, cum ne dam seama ca o vopsea este intr-adevar de calitate si va trece testul timpului?

Roxana Bolintiş: Intr-adevar, pe piata vom gasi o gama variata de produse, multe dintre ele insa nu sunt de calitate, iar pretul face de cele mai multe ori diferenta. Exista la momentul actual pe piata acea vopsea lavabila pe baza de var, pe care o dai pe perete acum si se albeste peste 30 de minute sau o vopsea mai ieftina decat apa inbuteliata. Este de la sine inteles ca acea vopsea nu va trece testul benzii negre.

Reporter: Ne poti spune mai multe despre acest test si cum ne poate ajuta el sa determinam daca o vopsea este de calitate sau nu?

Roxana Bolintiş: La momentul actual exista o anumita “teleghidare” a cumparatorilor care se datoreaza in mare parte comunicarii agresive. Oamenii cumpara produse de care au auzit la televizor, radio sau pe care le-au vazut pe retelele de socializare, produse cu care sunt familiarizati intr-un fel sau altul. Asta nu inseamna ca ele sunt de calitate… si pentru ca produsele pe care le vand trebuie sa se ridice la anumite standarde, in magazinul nostru Full House Dekor executam acest test. Practic, pe o suprafata unde trasam o banda inchisa la culoare, de obicei neagra – pentru ca negrul este cel mai greu de acoperit, aplicam vopseaua lavabila. Daca vopseaua acopera bine, se intinde usor, nu stropeste, se usuca rapid, nu are coji sau un miros greu de suportat, atunci putem spune ca este o vopsea lavabila de calitate.

Reporter: Ce spune meseriasul de azi despre mirosul vopselei? Accepta un miros urat in favoarea unei acoperiri mai bune? Dar beneficiarul final?

Roxana Bolintiş: Desi legal nu mai este permisa folosirea amoniacului, pe piata inca se mai gasesc vopsele in care acesta este folosit pentru albire, el fiind raspunzator si pentru mirosul intepator. Dar nici un aplicator nu isi doreste sa stea intr-un mediu toxic, un mediu in care mirosul este intepator si enervant. Atat eu, cat si marea majoritate a oamenilor care doresc sa aplice singuri vopseaua lavabila, vom opta pentru vopsele acrilice pe baza de apa. Acestea, pe langa faptul ca nu au acel miros intepator, se curata mult mai usor de pe echipamente.

Reporter: Rezultatul final este influentat de modul in care aplicam vopseaua lavabila si de echipamentele folosite?

Roxana Bolintiş: Nu am putea spune ca modul in care o aplicam influenteaza foarte mult rezultatul, dar echipamentele folosite si conditiile de temperatura si umiditate, da. Este recomandat sa folosim un trafalet din par natural, cu fir subtire si cat mai scurt. Acest tip de trafalet nu va absorbi o cantitate mare de vopsea si va oferi o acoperire mai buna. Nu este recomandat sa aplicam vopseaua lavabila cand temperaturile sunt foarte scazute, deoarece aceasta se va intinde cu dificultate, uscarea nu se va mai realiza intr-un timp optim si praful se poate depune pe peretii proaspat vopsiti. Se recomanda ca temperatura aerului si temperatura stratului suport sa nu fie sub 5°C. De asemenea, nu este recomandat nici sa vopsim exteriorul casei cand temperaturile depasesc 35 de grade Celsius, nici in zilele ploioase cand umiditatea este peste 70%.

Reporter: Ai fost prezenta la lansarea Tambour pe piata Romaneasca si ai selectat produsele lor in primul showroom Full House Dekor . Ce anume te-a determinat sa faci asta?

Roxana Bolintiş: La momentul actual in Romania sunt peste 180 de producatori cu codul CAEN 2030 (Fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice si masticurilor), iar primii 3 detin 60-70% din piata. Este o piata foarte ciudata si ca sa fie si mai ciudata, din acesti 3 mari producatori doi au fost cumparati de cei mai mari producatori la nivel mondial, ma refer la Akzo si PPG. Si stau si ma intreb – Cati dintre ei vor supravietui? -, nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare, dar ce pot sa va spun sigur e ca acei producatori si distribuitori care sunt nisati vor supravietui indiferent de timp si vreme. De vopselele Tambour stiam dinainte de a incepe colaborarea mea cu Tambour Romania. La inceputul anului am auzit un zvon, cum ca Tambour ar dori sa cumpere un mare producator roman. In acel moment mi-am pus un semn de intrebare – Cine este acest Tambour? Si bineinteles, am inceput sa caut informatii despre Tambour si am realizat ca este un producator cu potential. Ce imi place cel mai mult la Tambour este ca el vine cu vopsele de calitate si cu efecte foarte usor de aplicat… si asta am si cautat. Vopselele Tambour au acelasi rezultat chiar daca sunt aplicate de un profesionist sau le aplici tu singur acasa. Plus ca Tambour este nisat, nu trebuie sa ma bat cu marea masa.

Reporter: Ce planuri de viitor ai pentru Full House Dekor?

Roxana Bolintiş: In momentul de fata avem un parteneriat solid cu Expert Paints, Policolor, Mapei si Tambour si impreuma vrem sa dezvoltam o retea de distributie  si un lant de magazine in zona de sud a tari… pe parcursul a cinci ani. In momentul de fata, pe langa showroomul din Giurgiu, am mai luat un spatiu in Alexandria-240 mp, si voi incepe cat de curand pregatirile. Sper ca pe la jumatatea anului  2019 sa fie gata. Si inca sunt in discutii cu un spatiu la Oltenita , intr-un complex de ceramice (gresie si faianta), o zona foarte tranzitata unde o sa avem un spatiu de expunere de 90 – 100 de metri patrati.

IMG_8310

IMG_8315

Advertisement

Arhive