Din nou spectacol la Consiliul Judeţean Giurgiu. Pe ce s-au contrat consilierii
Un spectacol cu contre şi reproşuri, aşa poate fi fi caracterizată şedinţa de Consiliu Judeţean Giurgiu de joi, 4 decembrie. Unele proiecte de hotărâre au stârnit din nou contre şi acuzaţii între cele două tabere. Seria disputelor a început în forţă odată cu supunerea la vot a două procese verbale diferite ale şedinţelor din 29 octombrie a.c. Este vorba la şedinţa convocată de Vasile Mustăţea dar şi de cea a consilierilor PSD-PC-PLR. Aşadar, spectacol cu repetiţie!
Primul proces verbal supus la vot a fost cel al şedinţei lui „Mustăţea”, care a fost aprobat cu 16 voturi „pentru”, printre care şi votul independentului Lucian Ioniţă.
În schimb, procesul verbal al şedinţei celor din grupul PSD-PC-PLR nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, primind doar 13 voturi „pentru”.
Revoltat de situaţia creată în legislativul judeţean, consilierul independent Constantin Ciobanu a spus, în plen, că nici pe vremea lui Boiangiu nu s-a mai pomenit aşa ceva, şi, deşi existau discuţii în contradictoriu, nu s-a ajuns la o „situaţie hilară” ca în prezent şi că procesul verbal al celor de la PSD-PC-PLR seamănă cu o schiţă din Caragiale.
Validat în funcţie, dar contestat de prefect
Unul dintre cei mai noi consilieri judeţeni, Ion Mateescu, deşi a fost validat în această funcţie cu câteva săptămâni în urmă, nu îşi poate desfăşura mandatul pentru că hotărârea de validare în funcţie a fost atacată în contencios administrativ de către prefect. Acest aspect a stârnit nemulţumirea şefului CJ Giurgiu, Vasile Mustăţea, care a afirmat că deşi nu a transmis hotărârea către Prefectură, aceasta a fost contestată în instanţă.
Înlocuit din calitatea de reprezentant al CA din Spitalul Judeţean
De departe proiectul cel mai intens discutat şi contestat a fost acela de înlocuire a consilierului PLR Andrei Ovidiu din Consiliul de administraţie al Spitalului Judeţean Giurgiu.
Alesul judeţean a cerut să i se explice de ce este schimbat şi dacă astfel se urmăreşte boicotarea concursului pentru funcţia de manager al acestei unităţi spitaliceşti, care urmează se se desfăşoare pe 15 decembrie.
„Eu sunt persoana pe care doriţi să o schimbaţi. De ce sunt schimbat eu? Invocaţi că în cadrul CA al Spitalului Judeţean nu este un economist, însă şi eu şi dl. Ştenghel suntem ingineri. Văd că o propuneţi pe d.na Stănculescu. De ce, un consilier judeţean nu are pregătire de economist? Vreţi să boicotaţi concursul pentru postul de manager din 15 decembrie prin această hotărâre, pentru că eu fac parte din comisia de examinare şi legea spune că aceasta se stabileşte cu 30 de zile înainte de concurs”, a acuzat consilierul judeţean.
În replică, Mustăţea a spus nu intenţionează să boicoteze concursul şi că a desemnat o persoană competentă, care cunoaşte problematica din Spitalul judeţean.
„Legea prevede ca din partea Consiliului Judeţean să nominalizăm două persoane. Când am făcut primele desemnări, conform regulamentului de funcţionare al CJ şi legii, am stabilit ca grupurile de consilieri PSD şi PNL să aibă reprezentare proporţională. Cum dvs. faceţi parte dintr-un grup minoritar, nu puteam să îl aleg pe dl. Ştenghel pentru a fi schimbat, doar grupul care l-a propus putea face acest lucru. Am nominalizat-o pe dna Stănculescu pentru că este o persoană competentă care cunoaşte bugetul Spitalului Judeţean. Nu vrem să boicotăm concursul”.
O altă propunere a venit din partea consilierului PSD Răzvan Cuc, care a cerut amânarea proiectului de hotărâre până după desfăşurarea concursului, acesta solicitând să fie lăsate deoparte ambiţiile politice. În cele din urmă s-a trecut la vot secret, în urma căruia Andrei Ovidiu a fost înlocuit în Consiliul de Administraţie al Spitalului, cu 18 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.
Şi proiectul de hotărâre privind repartizarea sumei de 2.151.000 lei către primării, reprezentând sume pentru echilibrarea bugetelor locale, a fost adoptată, însă cu un amendament al unui consilier PNL, întrunind 17 voturi „pentru”.
De câteva luni, tensiunea este cuvântul de ordine în şedinţele de Consiliu Judeţean Giurgiu, iar cea de joi nu a făcut excepţie. Mai multe proiecte de hotărâri au făcut obiectul disensiunilor între consilierii PSD-PC-PLR şi cei din grupul PNL-PDL-independenţi, cum ar fi cel referitor la aprobarea unei contribuţii pentru ADI „Sănătate Asigurată prin Apă Curată”, dar şi cel referitor la aprobarea unor sprijine financiare.
Marcela Petcu