Get Adobe Flash player
ziare.antena3.ro

Arhive

Două gospodării, afectate de un incendiu!

Anexele dintr-o gospodărie din localitatea Novaci au fost cuprinse de flăcări noaptea trecută și s-au extins la magazia de lemne a unui vecin. Incendiul s-a produs în jurul orei 03:30, iar pentru stingerea acestuia au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești și Punctului de Lucru Călugăreni, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă.

La fața locului, pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta cu flacără deschisă la acoperișul unui garaj și în camera tehnică, de unde s-a extins și la curtea învecinată.

În urma incendiului, în prima gospodărie au ars: acoperișul garajului pe o suprafață de aproximativ 12 mp, acoperișul camerei tehnice pe o suprafață de aproximativ 6 mp, patru butelii, o centrală pe lemne, un boiler termoelectric, un boiler electric, instalația de încălzire a locuinței, o drujbă și o mașină de tuns iarba. De asemenea, s-a deteriorat mobilierul unui dormitor.

În cea de-a doua gospodărie a ars o magazie de lemne, pe o suprafață de aproximativ 16 mp și lemnele de foc din interior.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost scurtcircuitul (conductor electric defect).

Informare preventivă: cum să preveniţi un incendiu de natură electrică:

  1. Verificaţi instalaţia electrică!
  2. Nu improvizaţi!

Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurt circuit sau o descărcare de curent.

  1. Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!

În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei / întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.

  1. Nu suprasolicitaţi o priză!

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.).

Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.

  1. Marcaţi fiecare priză!

Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoașteți tipul prizei. Un electrician vă va indica tensiunea electrică (de obicei prizele standard din locuinţe sunt de 220 V), precum şi tipul prizei: cu împământare sau fără împământare. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.

Citiţi eticheta sau manualul de instrucţiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.

  1. Folosiţi aparatele corespunzător!

Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului de instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.

Nu insistaţi să încarcaţi bateria unui telefon cu un încărcător care devine fierbinte în câteva minute.

În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.

 

 

Compartimentul Informare și Relații Publice

Arhive